tot

Promotie Rutger van der Hoeven over het mondiaal visueel geheugen

Raising the US flag on Iwo Jima (Joe Rosenthal, 1945)
Raising the US flag on Iwo Jima (Joe Rosenthal, 1945)

Op woensdag 19 juni 2019 verdedigt Rutger van der Hoeven zijn proefschrift Het mondiaal visueel geheugen. Een studie naar de herkenning en interpretatie van iconische en historische foto's in het Academiegebouw.

Onze wereld is vol met foto’s die dagelijks verschijnen op onze schermen en in onze kranten, en weer voor altijd verdwijnen. Een fractie van deze foto’s overleeft, wordt herdrukt en steeds opnieuw gepubliceerd, tot zij bekende foto’s zijn die worden geassocieerd met een bepaalde gebeurtenis in het verleden. Veel wetenschappers geloven dat zulke foto’s ons collectief geheugen en blik op de geschiedenis vormgeven. Toch is er maar weinig feitelijk, op bewijs gebaseerd onderzoek gedaan over zulke iconische foto’s en hun maatschappelijke en sociale functie.

Drs. Rutger van der Hoeven
Drs. Rutger van der Hoeven

herkenning en interpretatie 

Dat gebrek aan feitelijk onderzoek laat verschillende vragen onbeantwoord. Welke van deze iconische en historische foto’s worden eigenlijk herkend door een algemeen publiek in landen in verschillende delen van de wereld? Welke verschillen in herkenning zijn er tussen landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland of China? Zijn er verschillen tussen generaties, of tussen verschillende regio’s van de wereld? Is er verband tussen politieke oriëntatie, opleidingsniveau of mediagebruik en de herkenning van iconische en historische foto’s? En wat ‘lezen’ mensen in verschillende landen eigenlijk als centrale boodschap in zulke foto’s?

Links: Guerrilero Heroico / Che Guevara (Alberto Korda, 1960). Rechts: Migrant Mother (Dorothea Lange, 1936)
Links: Guerrilero Heroico / Che Guevara (Alberto Korda, 1960). Rechts: Migrant Mother (Dorothea Lange, 1936)

mondiaal visueel geheugen

Dit proefschrift gaat in op deze en andere vragen. Gebaseerd op een onderzoek in twaalf landen, identificeert het vijf manieren om foto’s te interpreteren die onder mensen in al die landen kunnen worden gevonden. Het beschouwt iconische en bekende foto’s van historische gebeurtenissen als culturele doorgeefluiken die deel kunnen worden van een mondiaal visueel geheugen: afbeeldingen die door mensen over de hele wereld worden herkend. Daarnaast identificeert dit proefschrift zes foto’s die wij kunnen beschouwen als deel van dat mondiale visuele geheugen.

Moon landing (Neil Armstrong, 1969)
Moon landing (Neil Armstrong, 1969)
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus
Rutger van der Hoeven
Proefschrift
Het mondiaal visueel geheugen. Een studie naar de herkenning en interpretatie van iconische en historische foto's
Promotor(es)
Prof. dr. J. van Eijnatten
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository