Promotie: Ruminant colostrum

Management, Microbes and Maternal immunity

tot

Samenvatting proefschrift

De eerste levensweken zijn een kritieke periode in de ontwikkeling van de pasgeboren herkauwer. Pasgeboren herkauwers zijn nog zeer kwetsbaar omdat deze op een bedrijf (en ook in de natuur) worden blootgesteld aan verschillende pathogenen. Omdat ze ander  placenta type hebben dan de mens en daardoor tijdens de zwangerschap geen grote moleculen van de moeder krijgen, worden ze zonder afweerstoffen geboren. Voor hun eerste afweer zijn ze bijna volledig afhankelijk van de overdracht van immuun bestanddelen via de eerste moedermelk: colostrum. Colostrum, ook wel biest genoemd, bevat vergeleken met “gewone” moedermelk meer voedingsstoffen en ook veel meer immunologische bestanddelen, zoals immuuncellen en afweerstoffen, ook wel immunoglobulinen genoemd.

De eerste biestgift is één van de belangrijkste aspecten voor een gezonde start van jonge herkauwers. Het algemene doel van dit proefschrift was om de kennis over biestgiftstrategieën en immunologische eigenschappen van biest te verbeteren, om zo jonge herkauwers nóg beter te voorzien van een goed neonataal immuunsysteem.

In dit proefschrift worden verschillende aspecten van de biest onderzocht, zoals hoe handelingen op het melkveebedrijf de immunologische en bacteriële kwaliteit van de biest kunnen beïnvloeden, wat er op Nederlandse bedrijven zoal aan biestmanagement wordt gedaan en of de immuuncellen die in de biest worden aangetroffen ook daadwerkelijk functioneel zijn in het jonge dier.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Het Academiegebouw (Domplein 29) en digitaal
Promovendus
L. Robbers
Proefschrift
Ruminant colostrum - Management, Microbes and Maternal immunity
Promotor(es)
prof. dr. M. Nielen
Co-promotor(es)
dr. R. Jorritsma
dr. A.P. Koets
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository