6 februari 2015 van 12:45 tot 13:30

promotie: rechts-populistische partijen winnen stem van vastgeroeste (niet-)stemmers niet

Hoewel Fortuyn politiek-vervreemde burgers opnieuw naar de stembus wist te lokken, lijkt het toch moeilijk om rechts-populistische partijen als ‘hoeders van de democratie’ te beschouwen. Dit concludeert Tim Immerzeel op basis van zijn proefschrift ‘Stemmen voor de verandering’ dat hij vrijdag 6 februari  2015 verdedigt.

Geïnspireerd door de revolutionaire opkomst van Pim Fortuyn en zijn partij, onderzocht Immerzeel of de opkomst van Europese rechts-populistische partijen in het algemeen een invloed heeft op het stemgedrag van mensen die normaal gesproken nooit naar de stembus gaan of altijd op dezelfde partij stemmen. Komen notoire thuisblijvers wel naar de stembus als er een partij is die zegt voor ‘de stem van het volk’ op te komen? Zijn christenen geneigd om hun stem op christelijke partijen te heroverwegen wanneer rechts-populisten de joods-christelijke traditie zeggen te verdedigen?

Zijn proefschrift laat zien dat er geen universele aantrekkingskracht uitgaat van Europese rechts populistische partijen op het stemgedrag van burgers. Wanneer partijen als Wilders’ PVV of Le Pens Front National populairder worden, blijven de meeste niet-stemmers niet naar de stembus komen, blijven christenen op christelijke partijen stemmen, en blijven vrouwen minder vaak dan mannen stemmen op rechts-populisten. Bovendien laat Immerzeel zien dat als soortgelijke partijen opkomen in Oost-Europa vooral jongere stemmers het nalaten om naar de stembus te gaan. Het is daarom moeilijk om te spreken over rechts-populisten als ‘hoeders van de democratie’ die het tij van politiek wantrouwen en ongenoegen kunnen keren. 
 

Begindatum en -tijd
6 februari 2015 12:45
Einddatum en -tijd
6 februari 2015 13:30
Promovendus
Tim Immerzeel
Proefschrift
Voting for a change. The democratic lure of populist radical right parties in voting behavior
Promotor(es)
Tanja van der LippeEva JaspersMarcel Lubbers