24 maart 2017 van 12:45 tot 13:30

Promotie Patricia Schor over Portugese postkoloniale theorie en literatuur als ontmoetingsplaats met Afrika

V.l.n.r. Mia Couto, António Lobo Antunes and José Eduardo Agualusa. Bron: Wikimedia Commons
V.l.n.r. Mia Couto, António Lobo Antunes en José Eduardo Agualusa. Bron: Wikimedia Commons

In haar promotieonderzoek onderwerpt Patricia Schor MA (Literatuur) de ideeën over de Portugese taal als een plaats van ontmoeting met Afrika in de postkoloniale theorie en literatuur in Portugal – dat ze de postempire noemt – aan een kritische analyse.

Haar analyse van postkoloniale theorie ontwikkelt nieuwe inzichten op basis van het werk van de erkende Portugese socioloog Boaventura de Sousa Santos en verkent het gedachtegoed van andere belangrijke postkoloniale denkers. Portugese postkoloniale theorie en literatuur blijken imperiale ideeën over Afrika te bestendigen én betwisten.

Patricia Schor MA
Patricia Schor MA

Exotisering in drie romans

Schors analyse van toonaangevende postkoloniale literatuur richt zich op drie romans van de Mozambikaanse Mia Couto, de Angolese José Eduardo Agualusa en de Portugese António Lobo Antunes. Ze kijkt kritisch naar de belangrijkste metaforen die deze theoretici en auteurs gebruiken om na te denken over de Portugese taal ten opzichte van het Portugese rijk. Ze bestudeert in het bijzonder de exotisering van Afrika en Afrikanen, de manier waarop zij (on)zichtbaar worden gemaakt, en de gewoonte om het Portugese kolonialisme te beschrijven zonder het gender- en rasgerelateerd geweld waarop het was gebaseerd te noemen.

Tot slot brengt ze deze metaforen in verband met het heersende beeld dat het Portugese kolonialisme een vriendelijke ontmoeting – oftewel mild – was, én met de dominante positie van deze denkers en auteurs – met betrekking tot gender en ras – binnen de postempire. Het doel is om een beter inzicht te krijgen in welke mate het werk van toonaangevende postkoloniale denkers en schrijvers de koloniale praktijken en het denkbeeld van het Portugese rijk continueert of overstijgt door middel van creativiteit, scherpe humor en pijn.

Begindatum en -tijd
24 maart 2017 12:45
Einddatum en -tijd
24 maart 2017 13:30
Promovendus
Patricia Schor
Proefschrift
Disencounters with Africa in the Portuguese language: Postcolonial literature and theory in the Portuguese postempire
Promotor(es)
Prof. dr. Paulo de Medeiros
Entree
Gratis