Promotie: Paleomagnetic studies of Jurassic and Cretaceous rocks in the Eastern Qiangtang Terrane, Tibetan Plateau, China

tot

Dit proefschrift presenteert onderzoek naar de paleogeografische gegevens van Vroeg Krijt granieten en Midden tot Laat Jura kalkstenen in het Zaduo gebied, Oostelijke Qiangtang Terrane, Tibetaans Plateau, China.

Het granieten onderzoek geeft meer inzicht in de Lhasa-Qiangtang botsing, terwijl de kalkstenen zijn geremagnetiseerd als gevolg van de botsing tussen India en Eurazië. De magnetische structuur van de geremagnetiseerde kalkstenen heeft de NNO-ZZW georiënteerde compressie tijdens de remagnetisatie vastgelegd. Er werd ook een vergelijkende studie van de geremagnetiseerde en niet-geremagnetiseerde gesteenten uitgevoerd, die zich voornamelijk concentreert op hun gesteentemagnetische eigenschappen. De combinatie van zwaartekracht- en paleomagnetische gegevens onthult een gekoppelde lithosfeer-schaal oroklinale vervorming van het oostelijke uiteinde van de Qiangtang Terrane.

Dit proefschrift bestaat uit vijf hoofdstukken. Hoofdstuk 1 onderzoekt een Vroeg Krijt graniet in het Zaduo gebied en presenteert een nieuw paleomagnetisch onderzoek naar het graniet. Hoofdstuk 2 bespreekt de remagnetisatie van de kalkstenen uit het Jura in het Zaduo gebied en de implicaties daarvan voor de India-Eurazië botsing. Hoofdstuk 3 gaat over de lithosfeer-schaal oroklinale vervorming van het oostelijke uiteinde van de Qiangtang Terrane. Hoofdstuk 4 richt zich op de remagnetisatie van de kalkstenen en de NNO-ZZW georiënteerde compressie tijdens de India-Eurazië botsing, en hoofdstuk 5 zijn de geremagnetiseerde en niet-geremagnetiseerde gesteenten met elkaar vergeleken.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus
Q. Fu
Proefschrift
Paleomagnetic studies of Jurassic and Cretaceous rocks in the Eastern Qiangtang Terrane, Tibetan Plateau, China
Promotor(es)
prof. dr. W. Krijgsman
Co-promotor(es)
dr. M.J. Dekkers