23 september 2019 van 10:30 tot 11:15

Promotie over verstoorde representatie van de benen

Personen met Body Integrity Identity Disorder (BIID) hebben een langdurig verlangen om één of meerdere gezonde ledematen, vaak de benen, te amputeren of te verlammen. Dit verlangen ontstaat vermoedelijk door een discrepantie tussen het mentale beeld van het lichaam en de fysieke of functionele eigenschappen van het lichaam. Promovendus Kayla Stone onderzocht in haar proefschrift onder meer hoe gezonde mensen sensorische informatie op of rondom hun benen waarnemen. Ook bekeek ze of mensen met BIID een verstoorde representatie van hun benen hebben. 

Met behulp van gedragstaken ontdekte de promovendus dat gezonde mensen en mensen met BIID een vertekende (maar vergelijkbare) representatie van hun benen hebben. Stone: “Daarnaast ervaren mensen de grootte en de vorm van hun benen anders, afhankelijk van welke sensorische feedback zij ontvangen. Bovendien detecteren gezonde mensen én BIID-patiënten aanrakingen op de tenen sneller wanneer er een visuele stimulus in de buurt is, wat belangrijk is voor de bescherming van het lichaam en de interactie met objecten rondom het lichaam.”

Stone laat in haar proefschrift ook zien dat lichamelijke illusies gebruikt kunnen worden om de handen en voeten tijdelijk te laten 'verdwijnen' - een plezierige ervaring voor mensen met BIID. Tot slot toont ze aan dat de snelheid bij het mentaal draaien van afbeeldingen van voeten vergelijkbaar is voor individuen met BIID en mensen met een geamputeerd been, wat suggereert dat de interne representatie van de voeten robuust is. Stone: “Al deze resultaten geven inzicht in de waarneming van de benen in de algemene populatie, maar laat het ook zien welke aspecten er wel en niet verstoord zijn bij BIID.”

Begindatum en -tijd
23 september 2019 10:30
Einddatum en -tijd
23 september 2019 11:15
Promovendus
Kayla Stone
Proefschrift
Going out on a limb: Lower limb representations in individuals with and without Body Integrity Identity Disorder
Promotor(es)
prof. dr. H.C. Dijkerman
Co-promotor(es)
dr. A. Keizer