Promotie: Optimale medicijnverdeling bij kanker met behulp van beeldvorming en therapeutisch ultrageluid

Promotie van Josanne Sophia de Maar

tot

De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van de behandeling van kanker. In Nederland leven patiënten met kanker steeds langer. Deze verbetering is helaas niet bij alle kankertypes even sterk, nog niet alle patiënten genezen van hun ziekte en daarnaast kunnen bijwerkingen van de behandelingen op de langere termijn veel problemen opleveren. Eén van de oorzaken van niet-effectieve kankerbehandeling is een ongelijkmatige (heterogene) verdeling van de medicijnen tegen kanker. Verschillen in de verdeling van medicijnen tussen patiënten, maar ook tussen verschillende organen van een patiënt en zelfs tussen verschillende gebieden binnen een tumor dragen daaraan bij. Een medicijn is alleen effectief wanneer het de juiste plek bereikt in de juiste hoeveelheid. In dit proefschrift beschrijven we twee behandelmethodes om medicijnafgifte zo optimaal mogelijk te maken. Deze methodes (die we hieronder toelichten) maken gebruik van therapeutisch ultrageluid:
1. MR-HIFU hyperthermie gecombineerd met temperatuurgevoelige vetbolletjes met chemotherapie
2. Ultrageluid en microbellen behandeling

Beide behandelingen hebben als doel om de medicijnverdeling zo optimaal mogelijk te maken. De meest optimale situatie is een máximaal effectieve behandeling die zorgt voor mínimale schade aan gezond weefsel (schade aan gezond weefsel wordt ‘toxiciteit’ of ‘bijwerking’ genoemd).
Beeldvorming (het maken van scans en beelden voorafgaand aan en tijdens een behandeling) kan ons meer informatie geven over de kenmerken van patiënten en zo helpen om de behandeling zo goed mogelijk te richten op de plek waar deze nodig is, de behandeling zo veilig mogelijk te maken en om de behandeling aan te passen aan de individuele patiënt (ook wel ‘gepersonaliseerde behandeling’ genoemd).

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
J.S. de Maar
Proefschrift
Optimale medicijnverdeling bij kanker met behulp van beeldvorming en therapeutisch ultrageluid
Promotor(es)
prof. dr. E. van der Wall
prof. dr. C.T.W. Moonen
Co-promotor(es)
dr. ir. R.H.R. Deckers
dr. B.B.M. Suelmann
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository