24 april 2017 van 14:30 tot 15:30

Promotie: Ongebruikelijke verschijnselen in fotoluminescerende materialen

Mathijs de Jong onderzocht verschillende ongebruikelijke verschijnselen in fotoluminescerende materialen. Fotoluminescerende materialen kunnen licht van een bepaalde kleur opnemen en vervolgens licht van een andere kleur uitzenden. Dat biedt interessante mogelijkheden voor toepassingen. In het dagelijks leven worden fotoluminescerende materialen al toegepast in de spaarlampen en led-lampen, maar ze worden ook toegepast in innovatieve toepassingen voor bijvoorbeeld medische diagnostiek.

In zijn promotieonderzoek richtte De Jong zich op verschillende ongebruikelijke verschijnselen in fotoluminescerende materialen. Zo ontwierp hij een experiment om aan te tonen of een bepaald materiaal na het absorberen van één lichtdeeltje (foton), twee lichtdeeltjes uitzendt. Dit 'opknippen' van fotonen kan bijvoorbeeld nóg efficiëntere zonnecellen opleveren, maar was tot dusver moeilijk aan te tonen.

Ook onderzocht De Jong een materiaal, gebaseerd op thulium, dat juist twee fotonen kan samenvoegen in één foton, een proces dat bekend is als upconversie. Met behulp van kwantumchemische berekeningen en ondersteund door een experiment waarbij het materiaal wordt bestraald met twee lasers, laat hij zien waarom juist dit materiaal hiervoor geschikt is.

Een derde ongebruikelijk fotoluminescerend materiaal dat hij onderzocht, is gebaseerd op bismut. De Jong toont met kwantumchemische berekeningen aan dat het inderdaad het bismut is dat zorgt voor de oranje-rode fotoluminescentie. Daarnaast onderzocht hij hoe de kleur van het door bismut uitgezonden licht kan worden gevarieerd, door het materiaal waarin het bismut zich bevindt te veranderen. Mogelijk kan de oranje-rode fotoluminescentie van bismut toegepast worden in led-lampen om een warmere kleur wit licht te creëren.

Begindatum en -tijd
24 april 2017 14:30
Einddatum en -tijd
24 april 2017 15:30
Promovendus
M. de Jong
Proefschrift
Unusual photoluminescence phenomena - New insights in Stokes and anti-Stokes emission
Promotor(es)
prof.dr. A. Meijerink