9 juli 2019 van 14:30 tot 15:30

Promotie: Ondernemerschap en ontwikkeling private sector in de Koerdische regio van Irak

Entrepreneurship and Private Sector Development: The Case of Kurdistan Region of Iraq onderzoekt op zowel microniveau als macroniveau stimulerende en beperkende voorwaarden voor ondernemerschap, en laat zien welke paden getalenteerde jonge individuen daarvoor zien in een complexe economie-in-transitie zoals de Koerdische Regio van Irak.

Hoe en in welke mate zijn regionale en individuele factoren van invloed op ondernemerschap in de transitiecontext van de Koerdische Regio in Irak? Al-silefanee’s dissertatie laat zien dat informele instituties (zoals culturele opvattingen en sociale normen) een belangrijke rol spelen op zowel het macroniveau als het microniveau. 

Weinig vertrouwen in banken, statusrisico voor ondernemers

Op het macroniveau is bijvoorbeeld sprake van een gering vertrouwen in de bancaire dienstverlening. Dit is ook één van de belangrijkste redenen voor het feit dat het banksysteem onderontwikkeld en onbenut is, hetgeen uiteindelijk leidt tot een laag niveau van ondernemende activiteiten. 

Op microniveau vormt de lage status die wordt toegeschreven aan ondernemers, ten opzichte van een meer stabiele, betrouwbare carrière als werknemer, een barrière voor (verwachte) betrokkenheid in ondernemerschap.

Rebean Al-silefanee is als promovendus verbonden aan de Utrecht University School of Economics.

Begindatum en -tijd
9 juli 2019 14:30
Einddatum en -tijd
9 juli 2019 15:30
Promovendus
R.R.H. Al-silefanee
Proefschrift
Entrepreneurship and Private Sector Development: The Case of Kurdistan Region of Iraq
Promotor(es)
Prof. dr. F.C. Stam
Co-promotor(es)
Dr. N.S. Bosma