Promotie: Multimodality treatment and response assessment in esophageal cancer

tot

Samenvatting

Slokdarmkanker is wereldwijd de zevende meest voorkomende vorm van kanker. Ondanks dat er de laatste jaren winst is geboekt met betrekking tot de overleving van patiënten met slokdarmkanker door het toevoegen van chemotherapie en bestraling voorafgaand aan een slokdarm operatie, is de helft van de patiënten met slokdarmkanker zonder uitzaaiingen naar andere organen binnen vijf jaar na de diagnose overleden. Dit komt onder andere doordat niet elk onderdeel van de behandeling bij iedere patiënt even effectief is, bovendien de behandeling gepaard gaat met het risico op complicaties en tevens slokdarmkanker regelmatig recidiveert.  
Uiteindelijk is het doel om iedere patiënt de optimale behandeling te geven, waarbij een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen hiervan centraal staat. In dat kader valt de afgelopen jaren veelvuldig de term 'personalized medicine' wanneer er gesproken wordt over behandelstrategieën tegen kanker. Dit idee staat momenteel nog ver van de hedendaagse klinische praktijk, met name doordat het individuele behandelingseffect nog onvoldoende voorspeld kan worden om patiënten een behandeling op maat aan te kunnen bieden. Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift is om de verschillende onderdelen van de behandeling van slokdarmkanker te optimaliseren. 
In deel 1 worden de mogelijkheden om de effectiviteit van de behandeling met chemotherapie en bestraling te optimaliseren en bijwerkingen te minimaliseren behandeld. In deel 2 wordt besproken hoe nauwkeurig het effect van chemotherapie en bestraling voorspeld kan worden met behulp van beeldvormende technieken zoals positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) en diffusion weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI).  Hiermee wordt getracht de keuze voor chemotherapie, bestraling en/of de noodzaak voor een slokdarm operatie af te stemmen op de individuele patiënt. Tot slot richt deel 3 zich op de rol van de chirurgische behandeling van slokdarmkanker in een tijd waarin verschillende behandelingen – zoals chemotherapie, radiotherapie en chirurgie – worden gecombineerd.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
drs. A.S. Borggreve
Proefschrift
Multimodality treatment and response assessment in esophageal cancer
Promotor(es)
prof. dr. C.H.J. Terhaard
prof. dr. R. van Hillegersberg
prof. dr. J.P. Ruurda
Co-promotor(es)
dr. P.S.N. van Rossum
Meer informatie
Full text via