Promotie Marc Argeloo: Hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag

tot
In de weide, Marinus Adrianus Koekkoek, circa 1910. Bron: Wikimedia
In de weide, Marinus Adrianus Koekkoek, circa 1910. Bron: Wikimedia

Marc Argeloo promoveert op 2 september met zijn proefschrift 'Natuuramnesie'. 

Verdwijnende kennis

'Natuuramnesie' biedt een onmisbare bijdrage aan de nationale en internationale natuurbescherming. In het proefschrift beschrijft Argeloo het fenomeen 'shifting baseline syndrome': de kennis van de rijkdom van de natuur verdwijnt uit ons collectieve bewustzijn. Elke nieuwe generatie weet niet meer hoe anders, en vaak rijker, de natuur was ten tijde van de jeugd van hun ouders of grootouders.

Iedereen kent de dodo, maar wie weet er van de uitgestorven dunbekwulp, de Tahitistrandloper en de honderden andere (bijna) verdwenen soorten?

Nulmetingen uit de jaren zeventig

Ook natuurbeschermers kijken zelden verder terug dan veertig jaar geleden, omdat er van voor die tijd weinig ‘officiële’ cijfers zijn. Natuurbeleid wordt gebaseerd op nulmetingen uit de jaren zeventig, en soms uit de jaren tachtig of negentig.

Argeloo doet al jaren onderzoek naar het shifting baseline syndrome en komt tot belangrijke en confronterende inzichten. Hij pleit bijvoorbeeld voor een grotere rol van historisch en archeologisch onderzoek in de ecologie.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online en voor genodigden in het Academiegebouw
Promovendus
Marc Argeloo
Proefschrift
Natuuramnesie
Promotor(es)
Prof. dr. J.L. van Zanden
Prof. dr. T. Piersma
Meer informatie
Boek 'Natuuramnesie' bij Atlas Contact