Promotie: Lysophospholipids - underestimated molecules of the unique phospholipidome of Campylobacter jejuni

tot

Samenvatting proefschrift

Als reactie op veranderingen in hun omgeving moeten bacteriën niet alleen hun eiwitrepertoire veranderen, maar ook hun fosfolipidesamenstelling. Een klein deel van de fosfolipiden in de bacteriële membraan zijn lysofosfolipiden (LPLs). Onder bepaalde stress omstandigheden kunnen sommige pathogene bacteriën de hoeveelheid LPLs sterk verhogen. Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was om het fosfolipidoom van C. jejuni onder verschillende omgevingscondities op te helderen en om de rol van verschillende (klassen van) fosfolipiden in bacteriële pathogenese en/of stressadaptatie te achterhalen. In Hoofdstuk 2 geven we een overzicht van de verschillende LPLs-soorten die aanwezig zijn in bacteriën en hebben we de huidige kennis over hun rol in bacteriële adaptatie, overleving, invasie en gastheer-microbe interactie samengevat. In Hoofdstuk 3 hebben we voor het eerst de aard van de fosfolipiden die door C. jejuni worden geproduceerd onder verschillende groeiomstandigheden opgehelderd. In Hoofdstuk 4 hebben we de rol van de C. jejuni LPL's tijdens blootstelling aan galzout onderzocht door gebruikt te maken van een niet LPLs producerende fosfolipase A mutant. In Hoofdstuk 5 hebben we ons gericht op de mogelijke rol van LPLs als een nieuwe virulentiefactor van C. jejuni. Dit werk heeft geleid tot de identificatie van het zeer dynamische fosfolipidoom van de door voedsel overgedragen ziekteverwekker C. jejuni en dat LPL's kunnen worden beschouwd als een nieuwe virulentiefactor van dit organisme.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd