Promotie: Lipid antigen-dependent and -independent recognition of CD1 by human T cells

tot

Samenvatting proefschrift

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het voorkomen dat we ziek worden van bacteriën en virussen, ook wel pathogenen genoemd. De bouwstenen waaruit de pathogenen bestaan, zoals eiwitten, suikers, en vetten (lipiden) kunnen herkend worden door het immuunsysteem. Wanneer de T cellen van het immuunsysteem deze bouwstenen herkennen worden ze geactiveerd en schakelen ze de ziekteverwekkers uit. Het is dus belangrijk om te weten welke bouwstenen van pathogenen precies kunnen worden herkend, zodat we nieuwe vaccins of diagnostische testen kunnen ontwikkelen.

T cellen kunnen bouwstenen van pathogenen alleen herkennen als ze zijn gebonden aan speciale eiwitten, zoals CD1. CD1 moleculen “presenteren” lipiden afkomstig van pathogenen aan T cellen. In sommige gevallen kunnen T cellen lichaamseigen bouwstenen herkennen. We vroegen ons af of lipiden van onze eigen cellen herkend kunnen worden of het CD1 molecuul zelf. We hebben T cellen ontdekt die CD1 zelf binden, en hoe ze dat precies doen. Met deze nieuwe kennis kunnen we achterhalen hoe we kunnen voorkomen dat de T cellen onze eigen cellen aanvallen. 

In dit proefschrift is ook onderzocht welke lipiden van de bacterie Mycobacterium tuberculosis kunnen worden herkend door het afweersysteem. Waar normaal gebruikt wordt gemaakt van lipiden die geïsoleerd zijn uit bacteriën, gebruikten wij synthetische lipiden die makkelijker in grote hoeveelheden te maken zijn en waar we kleine veranderingen in kunnen maken om bijvoorbeeld te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. We hebben een synthetisch lipide geïdentificeerd dat wordt herkend door T cellen die ook Mycobacterium tuberculosis lipide herkennen en dus een goede kandidaat is voor verder onderzoek.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Het Academiegebouw (Domplein 29) en digitaal (link)
Promovendus
J.F. Reijneveld
Proefschrift
Lipid antigen-dependent and -independent recognition of CD1 by human T cells
Promotor(es)
prof. dr. C.A.C.M. van Els
prof. dr. ir. A.J. Minnaard
Co-promotor(es)
dr. I. Van Rhijn
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository