Promotie: "Let's chat RSV: the outpatient burden and novel preventive interventions"

Promotie van Sarah Françoise Hak

tot

Respiratoir syncytieel virus (RSV) is een van de meest voorkomende veroorzakers van ernstige luchtweginfecties, vooral bij jonge kinderen en ouderen. RSV-infecties leiden regelmatig tot ziekenhuisopnames. Toch is er nog verrassend weinig bekend over de impact van RSV buiten het ziekenhuis, zoals in de huisartsenpraktijk.

Nieuwe preventieve middelen, zoals RSV-vaccins en monoklonale antistoffen, bieden hoop om deze kwetsbare groepen beter tegen RSV te beschermen. Maar om te kunnen besluiten of deze middelen een plek moeten krijgen in het Rijksvaccinatieprogramma, is betrouwbare informatie over de ziektelast van RSV—ook buiten het ziekenhuis—essentieel.

Dit proefschrift daarom die bredere impact in kaart, met een focus op jonge kinderen en ouderen. Uit grootschalige Europese studies blijkt dat RSV verantwoordelijk is voor ongeveer één op de drie luchtweginfecties bij jonge kinderen die in de winter de huisarts bezoeken. Deze infecties zorgen voor veel doktersbezoeken, ziekteverzuim bij ouders en hoge zorgkosten. Ook bij ouderen blijkt RSV een belangrijke, maar vaak onderschatte oorzaak van luchtweginfecties te zijn: bijna één op de zeven luchtweginfecties in de winter in de huisartsenpraktijk is toe te schrijven aan RSV. In deze groep leidt RSV tot aanzienlijke klachten, medicijngebruik en kosten, vergelijkbaar met het griepvirus (influenza).
Daarnaast onderzocht dit proefschrift hoe huisartsen tegen RSV aankijken en wat hun rol kan zijn in toekomstige vaccinatiestrategieën. Hoewel ze over het algemeen positief staan tegenover vaccinatie van jonge kinderen, is er meer twijfel over het nut ervan voor ouderen. Meer bewustwording en goede voorlichting, zowel voor zorgprofessionals als het brede publiek, zijn dan ook cruciaal.

Of RSV-vaccinatie daadwerkelijk verschil gaat maken, hangt uiteindelijk af van de vraag of mensen zich willen laten vaccineren. Sarah stelt dat het toenemende vaccinatietwijfel en de vespreiding van online misinformatie vragen om nieuwe vormen van communicatie. In de discussie van haar proefschrift onderzoekt ze het gebruik van AI-chatbots—zoals de RSV Chatbot die dit team ontwikkelde—om mensen op een toegankelijke manier betrouwbare informatie te bieden. Als zulke digitale hulpmiddelen ethisch verantwoord worden ingezet en wetenschappelijk worden geëvalueerd, kunnen ze in de toekomst een belangrijke rol spelen in de communicatie over vaccinaties.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
S.F. Hak
Proefschrift
"Let's chat RSV: the outpatient burden and novel preventive interventions"
Promotor(es)
prof. dr. L.J. Bont
Co-promotor(es)
dr. J.G. Wildenbeest
dr. R.P. Venekamp
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository