Promotie Konstantinos Kogkalidis: Hoe de grammaticale compositie flexibeler en efficiënter kan

tot
Een zwart-wit web van connecties. Foto: Alina Grubnyak, via Unsplash

Op 9 juni verdedigt Konstantinos Kogkalidis zijn proefschrift Dependency as Modality, Parsing as Permutation, waarin hij op zoek gaat naar een flexibelere en efficiëntere grammaticale compositie.

Dependentie als modaliteit

In dit proefschrift onderzoekt Kogkalidis een zogenaamde ‘type-theoretische benadering’ van taal. Hij verbindt de vakgebieden van de taalkunde, formele logica en informatica met elkaar worden verbonden en stelt een nieuwe typecalculus van grammaticale compositie voor, die flexibeler en efficiënter is dan traditionele benaderingen.

De benadering van Kogkalidis gebruikt een shortcut naar sententiële semantiek die slechts minimaal met oppervlaktesyntaxis engageert. De resulterende typecalculus produceert gemengde unary/n-ary trees die zich laten lezen als niet-projectieve gelabelde dependentiestructuren.

Ontleden als permutatie

Om de expressieve adequaatheid van het formalisme te onderzoeken, is een extractie-algoritme ontworpen en gebruikt om syntactische analyses van Nederlandse zinnen om te zetten in bewijzen van de doellogica.

De resulterende bewijsbank en het type lexicon dienen als trainingsdata voor een neurosymbolische ‘bewijszoekmachine’ die efficiënt door de uitgestrekte stellingruimte van de logica navigeert. Dit systeem bestaat uit een supertagger, een neurale permutatiemodule en het type systeem zelf, en vertoont een superieure efficiëntie en prestatie in vergelijking met gevestigde baselines voor categoriale formalismen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw
Promovendus
K. Kogkalidis
Proefschrift
Dependency as Modality, Parsing as Permutation
Promotor(es)
Prof. dr. M.J. Moortgat
Co-promotor(es)
Dr. R. Moot
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository