15 mei 2019 van 14:30 tot 15:15

Promotie: Kleinschalige geïrrigeerde landbouw ontwikkelingslanden in kaart gebracht

Promovenda Marjolein Vogels gebruikte hoge-resolutie satellietbeelden om de irrigatiepatronen van kleinschalige landbouw in ontwikkelingslanden te onderzoeken.

In de afgelopen paar decennia is in ontwikkelingslanden de bevolking enorm gegroeid. Dit heeft een grote impact op beschikbare land- en waterreserves en vele regio’s kampen regelmatig met voedseltekorten. De Verenigde Naties hebben de ambitie om voor 2030 wereldwijde voedselveiligheid te bereiken. Hiervoor zullen de komende jaren grote toenames in voedselproductie nodig zijn.

De ontwikkeling en verbetering van de geïrrigeerde kleinschalige landbouw gaat een belangrijke rol spelen in ontwikkelingslanden. Op dit moment is niet bekend waar, hoe vaak en hoeveel irrigatie er plaatsvindt door kleinschalige landbouw. Dit soort informatie is echter nodig om op veldniveau watermanagement en daarmee voedselproductie te optimaliseren. Satellietbeelden worden vaak gebruikt om irrigatiegebieden in kaart te brengen. Maar voor ontwikkelingslanden is dit lastig door de complexe landbouwlandschappen daar. De kleinschalige landbouw heeft kleine velden, verschillende gewassen per veld en er wordt op verschillende momenten en plekken gezaaid, geoogst en geïrrigeerd.

De komst van de Sentinel-2-satellieten veranderde dit. Deze open-source beelden zijn veel verfijnder en sneller na elkaar genomen, waardoor de complexe landbouwlandschappen in ontwikkelingslanden beter te bestuderen zijn. Vogels combineerde deze hoge-resolutie satellietbeelden met object-gebaseerde beeldanalysetechnieken en onderzocht hiermee de irrigatiepatronen van kleinschalige landbouw.

Begindatum en -tijd
15 mei 2019 14:30
Einddatum en -tijd
15 mei 2019 15:15
Promovendus
Marjolein Vogels
Proefschrift
Monitoring smallholder irrigation using remote sensing and object-based image analysis. Case studies in Eastern Africa
Promotor(es)
prof.dr. S.M. De Jong
Co-promotor(es)
dr. E.A. Addinkdr.ir. G. Sterk
Meer informatie
Volledig proefschrift