Promotie Irene Alcubilla Troughton: Op weg naar meer betekenisvolle mens-robot-interactie
![Twee dansers, robot Pepper en poppenspeler tijdens een van de workshops die Alcubilla Troughton organiseerde als onderdeel van haar promotieonderzoek. Foto: © Irene Alcubilla Troughton](/sites/default/files/styles/image_770x510/public/GW_HUM_promotie-phd-workshop-irene-alcubilla-troughton_770x510.jpg?itok=cdjbjtom)
Op woensdag 29 januari verdedigt Irene Alcubilla Troughton haar proefschrift ‘Moving Together: A Performing Arts Approach to Relational Human-Robot Interaction Design’. In dit proefschrift pakt Alcubilla Troughton een belangrijke uitdaging aan op het gebied van mens-robot interactie (ook wel human-robot interaction, of HRI): hoe beweging bijdraagt aan het creëren van betekenisvolle ontmoetingen tussen mensen en robots.
Het relationele perspectief in HRI
Traditioneel heeft HRI zich gericht op een ‘internalistische’ benadering. Beweging werd en wordt gebruikt om interne toestanden, zoals emoties of intenties, over te brengen en te interpreteren. Hoewel deze benadering zijn sterke punten heeft, betoogt Alcubilla Troughton dat de rijkdom en complexiteit van echte interacties door middel van beweging vaak over het hoofd worden gezien.
Daarom introduceert Alcubilla Troughton het ‘relationele’ perspectief, een nieuwe benadering. Dit perspectief kijkt naar lichamelijke interactie: hoe initiëren mensen specifieke bewegingen en met welke bewegingen reageren ze? Hoe wordt de interactie beïnvloed door de context waarin deze plaatsvindt? En hoe interpreteren mensen die ontmoetingen? Door bewegingspatronen en hoe deze betekenis krijgen te onderzoeken en ontwerpen, kan de interactie tussen mens en robot worden verbeterd, aldus Alcubilla Troughton.
Rol voor de podiumkunsten
In het onderzoek is een grote rol weggelegd voor de podiumkunsten. Door professionele podiumkunstenaars te observeren en de kennis, theorie en praktijk van de podiumkunsten in haar onderzoek mee te nemen, ontleedt Alcubilla Troughton hoe bewegingspatronen interacties boeiend maken.
Alcubilla Troughton streeft ernaar nieuwe ontwerpmogelijkheden te ontdekken voor robots die betekenisvoller met mensen kunnen omgaan. Ze doet dat onder andere aan de hand van twee casestudies met bestaande robots: één met de mensachtige robot Pepper tijdens eerste ontmoetingen met mensen, en één met de robotbal Fizzy die is ontworpen om fysieke activiteit thuis te bevorderen.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw
- Promovendus
- I. Alcubilla Troughton
- Proefschrift
- Moving Together: A Performing Arts Approach to Relational Human-Robot Interaction Design
- Promotor(es)
- Prof. dr. M.A. Bleeker
- Prof. dr. K.V. Hindriks
- Co-promotor(es)
- Dr. ir. K. Baraka