Promotie: IgG receptors and their role in antibody trafficking

tot

Antilichamen maken deel uit van de verdedigingsmechanismen van het menselijke immuunsysteem die ons lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Ze kunnen worden ingedeeld in verschillende klassen, waarvan Immunoglobuline G (IgG) de meest voorkomende is. Gemodificeerde monoklonale IgGs worden gebruikt als therapeutische middelen voor de behandeling van auto-immuunziekten en kanker.

IgG kan interacties aangaan met verschillende receptorsystemen die aanwezig zijn op immuuncellen en in het bloed. Ons onderzoek richtte zich voornamelijk op twee van zulke receptorsystemen: Fc gamma receptoren (FcγR) en de neonatale Fc receptor (FcRn).

Wanneer IgG via de variabele fragment antigen-bindingarmen (Fab) aan een ziekteverwekker bindt, kan de constante staart, het fragment crystallizable (Fc), deze immuuncellen activeren door te interacteren met FcγRs op het celoppervlak en de afweermechanismen stimuleren. Daarentegen kan IgG ook binden aan FcRn, een receptor die zowel het transport van IgG over celbarrières reguleert als voorkomt dat IgG wordt afgebroken.

Tijdens dit promotieonderzoek hebben we onderzocht hoe het Fc-gedeelte van een IgG gemodificeerd kan worden om de binding van IgG aan FcγR en FcRn te beïnvloeden. We hebben ontdekt hoe FcγRs en FcRn samenwerken bij het transport van IgG en beschrijven hoe dit kan worden benut voor therapeutische doeleinden. We hebben ook vastgesteld dat de structureel en functioneel verschillende Fab-regio’s invloed hebben op de binding van IgG aan FcRn, een waarneming die directe relevantie heeft voor het ontwerp van therapeutische antilichamen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
M. Brinkhaus
Proefschrift
IgG receptors and their role in antibody trafficking
Promotor(es)
prof. dr. G. Vidarsson
prof. dr. J.J.W. de Haard
Co-promotor(es)
dr. T. Rispens
dr. P. Verheesen
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository