21 maart 2017 van 12:45 tot 13:45

Promotie: Handeczeem bij Nederlandse bouwvakkers vaak te laat herkend

Veel Nederlandse bouwvakkers hebben last van handeczeem. Bouwvakkers en bedrijfsartsen blijken verschijnselen zoals kloven in de huid vaak niet te herkenenen als eczeem. Timmerman pleit voor een specifieke, dermatologische opleiding van bedrijfsartsen om handeczeem bij bouwvakkers in een vroeg stadium te signaleren. Dit kan helpen om ernstiger klachten te voorkomen.

Timmerman deed onderzoek bij 751 Nederlandse bouwvakkers en ontdekte dat niet minder dan 38% van hen symptomen had van beginnend handeczeem. Nog eens 23% had al ernstige eczeemverschijnselen, zoals kloven in de huid. Bouwvakkers en ook bedrijfsartsen herkennen deze verschijnselen vaak niet als eczeem. Hij vond ook geen specifieke oorzaak voor het veelvuldig voorkomen van handeczeem. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door meerdere factoren, zoals langdurige blootstelling aan ruwe materialen en oplosmiddelen.

Handschoenen en huidverzorging

“Mijn resultaten geven aan dat er in de bouw meer aandacht aan handeczeem moet worden geschonken”, zegt Timmerman. “Dat verbetert het bewustzijn bij werknemers en werkgevers en stimuleert het gebruik van de juiste handschoenen en huidverzorgende producten.”

Dermatologische training

Bouwvakkers hebben elke twee of vier jaar (afhankelijk van hun leeftijd) recht op een preventief medisch onderzoek. De bedrijfsarts is daarom een belangrijke speler in het voorkomen van handeczeem. Timmerman liet een testpanel van twee ervaren bedrijfsartsen handeczeem herkennen en zij bleken een stuk minder goed te scoren dan een dermatologisch expertpanel. Na een dermatologische training waren ze wel beter in staat eczeemverschijnselen te herkennen. Een gerichte dermatologische opleiding van bedrijfsartsen helpt dus om handeczeem bij bouwvakkers in een vroeg stadium te signaleren, zodat ernstiger klachten kunnen worden voorkomen.

Begindatum en -tijd
21 maart 2017 12:45
Einddatum en -tijd
21 maart 2017 13:45
Promovendus
Johan Timmerman
Proefschrift
Contact Dermatitis in the Construction Industry
Promotor(es)
prof. dr. ir. D. Heederik
Co-promotor(es)
dr. ir. Lidwien Smitdr. Ton Spee