tot

Promotie van J. Fokkema MSc (Molecular Biophysics)

Promotie: Goud/Silica Deeltjes voor Verschillende Toepassingen in (CLEM) Microscopie

In de laatste jaren is de interesse in Correlatieve Licht en ElektronenMicroscopie (CLEM) sterk toegenomen. Met name in de biologie blijkt het waardevol te zijn om deze twee technieken te combineren. Licht of fluorescentiemicroscopie (FM) wordt daarbij gebruikt om fluorescente moleculen of fluorescent gelabelde structuren in cellen zichtbaar te maken, te lokaliseren of over grote afstanden te volgen. Vervolgens wordt elektronenmicroscopie (EM) gebruikt om de structurele details van cellen en omliggende materialen met hoge resolutie te bekijken.

Om de maximale hoeveelheid informatie uit CLEM experimenten te kunnen halen is het van groot belang dat FM en EM afbeeldingen of data met hoge precisie over elkaar heen worden gelegd. In de praktijk blijkt dit niet eenvoudig te zijn. Deeltjes, of markers, die goed zichtbaar zijn in zowel FM als EM kunnen worden gebruikt om dit proces eenvoudiger en nauwkeuriger te maken.

In dit werk worden nanodeeltjes met een goud kern en een fluorescent gelabelde silica schil gepresenteerd als geschikte markers. De goud kern zorgt voor EM contrast terwijl fluoroforen in de silica schil ervoor zorgen dat de deeltjes zichtbaar zijn in FM. Het is voor FM belangrijk dat de deeltjes helder zijn en voor langere tijd zichtbaar blijven. Het effect van de labelingsdichtheid op de helderheid en het blekingsgedrag van fluorescent gelabelde deeltjes wordt daarom ook onderzocht.

In het laatste deel van dit werk wordt onderzocht of een structuur bestaand uit soortgelijke “core-shell” deeltjes gebruikt kan worden om de uitlijning van een hoogwaardige 3D superresolutie (STED) lichtmicroscoop te controleren en optimaliseren.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
J. Fokkema MSc
Proefschrift
Goud/Silica Deeltjes voor Verschillende Toepassingen in (CLEM) Microscopie
Promotor(es)
prof. dr. H.C. Gerritsen
Co-promotor(es)
dr. G.A. Blab
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository