Promotie: Glycoremodeling of monoclonal antibodies

tot

Monoklonale antilichamen (mAbs) zijn een klasse eiwitgeneesmiddelen die veelvuldig toegepast worden in het vakgebied van de oncologie en de immunologie. Wanneer deze geneesmiddelen worden toegediend bij patiënten, binden zij aan de tumor (als de toepassing oncologie is) en markeren zo de tumorcellen, waarna zij opgeruimd worden door het lichaamseigen immuunsysteem, kortweg immunotherapie.

Verschillende suikers, polysachariden, zijn gekoppeld aan mAbs en staan bekend om hun bijdrage aan immunotherapie. In dit proefschrift worden verschillende methodologieën geïntroduceerd om die polysachariden te manipuleren om de uitkomst van immunotherapieën te verbeteren.

Enzymen kunnen gebruikt worden om die polysachariden aan te passen, bijvoorbeeld galactosidases, enzymen die galactose, een suiker, verwijderen worden onderzocht. Specifiek één soort galactosidase geëxtraheerd van streptokokkenbacteriën werkt bijzonder goed om galactose te verwijderen van mAbs, terwijl andersoortige galactosidases dat niet bleken te kunnen. Omgekeerd, door suikers toe te voegen aan het polysacharide, specifiek een N-acetylglucosamine, bleek dat het geen effect had op de potentie van de mAbs.

Uiteindelijk is een methodologie ontwikkeld om heel gericht monosachariden van het polysacharide te halen alsook terug te plaatsen, waardoor unieke samenstellingen van het polysacharide op de mAb kunnen worden verkregen. Dat heeft geleid tot een productie van 17 varianten van één mAb en die zijn getest op hun potentie. Enkelen bleken sterker te werken dan het origineel.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus