19 mei 2017 van 12:45 tot 13:45

Promotie Gianmaria Colpani over queer theorie

© iStockphoto.com/valentinrussanov
© iStockphoto.com/valentinrussanov

De begrippen homonormativiteit, homonationalisme en seksueel imperialisme circuleren op grote schaal binnen hedendaagse queer debatten. De centrale vraag die binnen het proefschrift van Gianmaria Colpani MA (Genderstudies) aan bod komt heeft betrekking op de impact van deze begrippen op het queer theoretische terrein: wat voor veranderingen heeft queer theorie ondergaan in aanwezigheid van homonormativiteit, homonationalisme en seksueel imperialisme?   

Gianmaria Colpani MA
Gianmaria Colpani MA

Gedurende de afgelopen twintig jaar hebben ingrijpende veranderingen het terrein van LHBTQ (lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans, queer)- politiek beïnvloedt. Enerzijds lijkt seksuele vooruitgang in een versneld tempo te zijn gegaan. Anderzijds viel dit samen met een onmiskenbare verschuiving naar rechts binnen de progressieve seksuele politiek.

Homonormativiteit

Zoals vele queer critici hebben opgemerkt zijn LHBTQ-rechten in het globale Noorden in toenemende mate opgenomen in de politiek en de ideologieën van het neoliberalisme, het racisme, het nationalisme en het imperialisme. Lisa Duggan heeft het begrip “homonormativiteit” bedacht om het opduiken van een homopolitiek te beschrijven welke expliciet op één lijn ligt met het politiek-economisch project van het neoliberalisme.

Homonationalisme

Jasbir Puar heeft de collusie tussen homonormativiteit en het Amerikaans nationalisme geanalyseerd in de context van de war on terror en het “homonationalisme” genoemd. Tot slot heeft Joseph Massad het seksueel imperialistisch project, uitgevoerd door westerse activisten en intellectuelen die aandringen op de noodzaak om LHBTQ-mensen in de Arabische wereld te bevrijden, afgekeurd.

Marxistische renaissance

Colpani concentreert zich vooral op de terugkeer van het marxisme in queer theorie en op de opkomst van queer van kleur en queer diaspora formaties als belangrijke punten van ondersteuning voor deze “Marxistische renaissance” binnen het veld.

Begindatum en -tijd
19 mei 2017 12:45
Einddatum en -tijd
19 mei 2017 13:45
Promovendus
Gianmaria Colpani MA
Proefschrift
Queer Hegemonies. Politics and Ideology in Contemporary Queer Debates
Promotor(es)
Prof. dr. Sandra PonzanesiProf. dr. Rosemarie Buikema
Co-promotor(es)
Dr. Lorenzo Bernini