26 april 2017 van 16:15 tot 17:15

Promotie: Geneesmiddelopname vanuit oliedepots gaat anders dan verwacht!

Vertraagde afgifte formuleringen worden gebruikt voor een verlengde werking van geneesmiddelen. Een veelgebruikt parenteraal preparaat is een oliedepot, welke bestaat uit een olieoplossing van lipofiele moleculen. Deze olieoplossing worden in de spier of onder de huid geïnjecteerd.

Een molecuul dat beter oplost in olie dan in water, blijft liever in de olie-fase en heeft een geringe neiging om naar de waterfase te diffunderen. Dat is het idee van deze formuleringsbenadering. Het doel van dit proefschrift is daarom om een beter begrip te krijgen hoe geneesmiddelen vanuit oliedepots geabsorbeerd worden in het menselijk lichaam. 

Onderzoeken die tot nu toe zijn gepubliceerd, hebben zich gericht op de eerste en op de laatste stap van het absorptieproces: Aan de ene kant bestudeerde men in vitro de prodrug-afgifte uit het oliedepot. Aan de andere kant hebben studies de focus gelegd op de geneesmiddelconcentraties in het bloed. De tussenliggende stappen hebben minder aandacht gekregen. Wat er gebeurt tussen het moment van de prodrug-afgifte en de absorptie van het geneesmiddel in het bloed is nog relatief onbekend.

Dit proefschrift laat zien wat de nieuwe inzichten zijn van geneesmiddelabsorptie vanuit oliedepots. Er is uitgezocht wat de rol van de hulpstof benzylalcohol is op de absorptie van de nandrolon, hoe de olie zich over de injectieplaats verdeelt en wat rol van het olieoppervlak is. Tot slot is onderzocht waar de activatie van de inactieve geneesmiddelen plaatsvindt  in het lichaam. Hiermee zijn de fundamentele aspecten van geneesmiddelabsorptie vanuit oliedepots aangetoond, welke relevant zijn voor de therapeutische werking in patiënten.

Begindatum en -tijd
26 april 2017 16:15
Einddatum en -tijd
26 april 2017 17:15
Promovendus
R.W. Kalicharan
Proefschrift
New insights into drug absorption from oil depots
Promotor(es)
prof.dr. H. Vromans
Co-promotor(es)
dr. C. Oussoren