Promotie: From soil to sea: transport of organic matter in monsoon-fed rivers

tot

Rivieren vormen een cruciale link in het transport van organisch materiaal van land naar zee, en spelen daardoor een belangrijke rol in de wereldwijde koolstofcyclus. De mens heeft de natuurlijke koolstofcyclus ingrijpend veranderd, met een ongekende stijging van CO2 in de atmosfeer en de daarmee gepaarde klimaatverandering die leidt tot een grotere kans op extreme droogte en wateroverlast.

Terrestrisch organisch materiaal kan na riviertransport worden afgezet op de zeebodem en zo langdurig worden onttrokken aan de atmosfeer. Het is echter lastig om precies te bepalen vanaf waar, wanneer, en in welke mate rivieren organisch materiaal transporteren, en welke processen dit organisch materiaal ondergaat gedurende het riviertransport.

Deze studie kijkt naar de herkomst, bestemming en transportmodus van organisch materiaal in twee moesson-gevoede rivier systemen, met behulp van diverse moleculaire, isotopen en anorganische tracers. Analyse van deze tracers van bodem naar rivier naar zee geeft inzicht in de toepasbaarheid en mogelijke onzekerheden van deze tracers. Bijvoorbeeld bacteriƫle membraanlipiden in de Madre de Dios rivier in Peru en in de Godavari rivier in India geven inzicht in de ruimtelijke en seizoensgebonden verschillen in het transport van organisch materiaal. Vergelijking met sedimenten op de zeebodem laat zien dat het terrestrische signaal is veranderd gedurende riviertransport en slechts een klein deel daadwerkelijk de zeebodem bereikt. Deze thesis benadruk het belang om tracers langs het hele traject van land naar zee te bestuderen, inclusief de invloed van extreme droogte en neerslag, om zo meer zicht te krijgen op de herkomst en efficiƫntie van terrestrisch organisch materiaal transport door rivieren.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
F.M.S.A. Kirkels
Proefschrift
From soil to sea: transport of organic matter in monsoon-fed rivers
Promotor(es)
dr. ir. F. Peterse
prof. dr. J.B.M. Middelburg
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository