Promotie Fernando van der Vlist: Hoe kunnen we de macht van digitale platforms als Facebook en Google doorgronden?

tot
© iStockphoto.com/TCmake_photo
© iStockphoto.com/TCmake_photo

Op 16 september promoveert Fernando van der Vlist met zijn proefschrift 'The Platform as Ecosystem: Configurations and Dynamics of Governance and Power'. 

Wat zijn digitale platforms?

Veel mensen maken regelmatig gebruik van grote digitale platforms als Google, Facebook en Twitter. Fernando van der Vlist vraagt zich af wat deze zogenaamde 'Big Tech-platforms' nu precies zijn. En hoe kunnen we hun macht en invloed het best in kaart brengen?  

Het platform als ecosysteem

Deze grote vragen kun je op een meer inzichtelijke manier beantwoorden als je de platforms ziet als een verzameling ecosystemen, schrijft Van der Vlist, omdat niet alleen de platforms zelf maar vooral hun grotere ecosystemen van belang zijn om platformbestuur en -macht te begrijpen.

De ecosystemen worden gevormd door de verschillende groepen gebruikers. Daarmee bedoelt Van der Vlist niet alleen mensen met een persoonlijk account, maar ook software- en app-ontwikkelaars, marketeers, bedrijven en zakelijke partners.

Al deze verschillende gebruikers helpen bij het uitbreiden van platform-ecosystemen. Ze bouwen hun eigen softwaretools, producten en diensten 'bovenop' de bestaande interfaces van de platforms, en bepalen daardoor voor een deel hoe de ecosystemen eruitzien en zich verder ontwikkelen, terwijl het platform zelf de controle probeert te houden.

Internetbedrijven reguleren

Om de macht en invloed van platforms te doorgronden, is het van belang om hun grotere ecosystemen in kaart te brengen, betoogt Van der Vlist.

Zulke ecosystemen zijn de afgelopen vijftien jaar namelijk het dominante technologische, organisatorische en bestuurlijke model geworden voor digitale platforms. Een beter begrip van de kenmerken van platform-ecosystemen is niet alleen interessant voor wetenschappers, maar kan ook beleidsmakers en autoriteiten helpen bij de regulering van machtige internetbedrijven.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online en voor genodigden in het Academiegebouw
Promovendus
Fernando van der Vlist
Proefschrift
The Platform as Ecosystem: Configurations and Dynamics of Governance and Power
Promotor(es)
Prof. dr. J.F.T.M. van Dijck
Prof. dr. C. Gerlitz