Promotie Fabiola van Dam: Het middeleeuwse openbare badhuis

tot
Boek Het middeleeuwse openbare badhuis

Op 4 december verdedigt Fabiola van Dam haar proefschrift getiteld Het middeleeuwse openbare badhuis: fenomeen, metafoor, schouwtoneel.

Het badhuis als basisvoorziening

Het middeleeuwse openbare badhuis wordt sinds de negentiende eeuw voorgesteld als bordeel, als schouwtoneel van vermeende middeleeuwse losbandigheid en seksualiteit. Van Dam laat zien dat het openbare badhuis meer was dan dat. Het was een belangrijke stedelijke basisvoorziening, die onder toezicht stond van het stadsbestuur. Mensen gingen erheen om schoon te worden, te ontspannen, te genezen of anderen te ontmoeten.

Fenomeen, metafoor en schouwtoneel

Het onderzoek van Van Dam naar de badvoorzieningen, de ideeën daarachter en de spelregels eromheen laat de belangrijke positie van het badhuis in de middeleeuwse gemeenschap zien. Door haar analyse van de taal van badvoorschriften in medische teksten en gezondheidsleren kunnen we zien dat middeleeuwse mensen het baden verbonden met veranderingen in lichaam en geest en hoe ze hun kennis daarover gebruikten om gezond te blijven. Het openbare badhuis is daarvan niet een alleen een fenomeen, maar ook een metafoor en een schouwtoneel.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus
Fabiola van Dam
Proefschrift
Het middeleeuwse openbare badhuis: fenomeen, metafoor, schouwtoneel
Promotor(es)
Prof. J. Van Eijnatten
Co-promotor(es)
Dr. A.J. Van den Hoven Van Genderen