2 september 2015 van 12:45 tot 13:45

Promotie: Extending the boundaries of native mass spectrometry to study virus structure and assembly

Virussen kunnen ernstige infecties veroorzaken, niet alleen in mensen, maar ook in belangrijke gewassen en vee. De samenstelling van een virusdeeltje kan onderzoekers veel leren over de infectie en voortplanting van het virus. Voorheen was het echter lastig om deze samenstelling te meten. Promovendus Joost Snijder ontwikkelde een manier om de samenstelling van intacte virusdeeltjes vast te stellen. Hiervoor gebruikte hij nieuwe ontwikkelingen in massaspectrometrie, een onderzoeksmethode om moleculen heel nauwkeurig te kunnen wegen.

Snijder beschrijft in zijn proefschrift verschillende toepassingen van deze nieuwe onderzoeksmethode op virusdeeltjes die voorheen te groot en te complex waren om te bestuderen. Hij slaagde erin om met behulp van massaspectrometrie voor het eerst de samenstelling te bepalen van een virusdeeltje dat gebruikt wordt voor gentherapie op de Europese markt.

 

Ook ontwikkelde Snijder een manier om een virusdeeltje te meten dat honderdduizend keer zo groot is als een suikermolecuul, een grootterecord in het vakgebied. Daarnaast beschrijft hij een manier om te volgen hoe een virusdeeltje ontstaat uit losse stukken, waarmee onderzoekers nog meer kunnen leren over de infectiecyclus van het virus.

Begindatum en -tijd
2 september 2015 12:45
Einddatum en -tijd
2 september 2015 13:45
Promotor(es)
Prof. dr. Albert J.R. Heck