23 november 2018 van 12:45 tot 13:45

Promotie Evelyn Wan: Hoe digitale algoritmes ons dagelijks leven sturen

© iStockphoto.com

Aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden laat Evelyn Wan MA de vormen van macht en uitbuiting zien die vandaag de dag in het tijdperk van algoritmen zichtbaar worden. Zij promoveert op 23 november aanstaande op de vraag hoe digitale algoritmes ons dagelijks leven sturen.

Digitale voetadruk

Hoe besturen digitale algoritmes ons dagelijks leven, en hoe doen ze dat zonder dat we het bewust opmerken? We laten digitale voetafdrukken achter bij ons dagelijks gebruik van digitale apparaten. Dit biedt waardevolle data die kunnen worden gebruikt voor big data-analyses en -voorspellingen, en gepersonaliseerde advertenties. Bedrijven staan te springen om onze data te gebruiken voor financieel gewin.

Dr. Evelyn Wan
Evelyn Wan MA

Constant toezicht

Overheden willen ook graag gebruik maken van het potentieel van de digitale technologieën voor betere controle, veiligheid en efficiënter bestuur. Deze alomtegenwoordige technologieën zorgen voor nieuwe vormen van controle en introduceren nieuwe ritmes van het werk in een samenleving waarin iedereen 24 uur per dag online is met alle wensbare producten en diensten on-demand. In de digitale wereld worden we geplaatst in een regime van constant toezicht.

Algoritmes

Wans promotieonderzoek kijkt achter de schermen en opent de blackbox van technologie om te onderzoeken wat algoritmes zijn, hoe ze werken en hoe ze aan onze menselijke waarneming voorbij gaan door de machinale snelheden van microtemporale processen. Door een bespreking van de geschiedenis van klokken en mechanische en elektronische computers wordt duidelijk hoe de technologie van tijd gebruikt wordt als een disciplinair instrument en hoe algoritmes deze rol tegenwoordig vervullen.

Macht

Door het onderzoek naar historische antecedenten, huidige manifestaties, en toekomstige projecties wordt een duidelijker beeld geschetst van de snelheden en ritmes waarin macht functioneert binnen onze digitale netwerkcultuur.

Begindatum en -tijd
23 november 2018 12:45
Einddatum en -tijd
23 november 2018 13:45
Promovendus
Evelyn Wan MA
Proefschrift
Clocked!: Time and Biopower in the Age of Algorithms
Promotor(es)
Prof. dr. Maaike Bleeker