23 maart 2017 van 14:30 tot 15:30

Promotie: Er zijn belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van slagaderverkalking

Er zijn belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van slagaderverkalking. Helaas is het meeste onderzoek naar hart- en vaatziekten tot nu toe gedaan in mannen. Mogelijke oorzaken zitten in de verschillende geslachtshormonen in mannen en vrouwen, en in de verschillende geslachtschromosomen.

In dit proefschrift wordt gebruik gemaakt van de Athero-Express Biobank, wereldwijd de grootste verzameling van slagaderverkalking - stukjes die zijn verwijderd tijdens operaties om vaatblokkades op te heffen. We hebben een relatie gevonden tussen het vrouwelijk geslachtshormoon (estradiol) en de samenstelling van de slagaderverkalking. Verder hebben we het mannelijk geslachtschromosoom (Y-chromosoom) onderzocht. We vonden daarvan geen effect op de samenstelling van de slagaderverkalking. Wel vonden we een effect van verlies van het Y-chromosoom (wat bij alle mannen voorkomt als ze ouder worden) en het ontstaan van nieuwe klachten na een vaatoperatie. Hoe dit precies werkt weten we niet. We hebben ook gekeken naar veranderingen aan het DNA in de slagaderverkalking. Hier vonden we hele grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit was nog niet eerder omschreven in ziek weefsel. Het is dus belangrijk dat mensen die zulke veranderingen aan het DNA onderzoeken mannen en vrouwen apart bestuderen.

We hebben ook nog gekeken naar de verschillen in overleving tussen mannen en vrouwen als ze een vaatoperatie hebben ondergaan. Na een omleiding van het hart lijken vrouwen een slechtere overlevingskans te hebben. Maar als we kijken naar een halsslagaderoperatie doen vrouwen het juist beter dan mannen. Bij een operatie aan de beenvaten lijkt er geen verschil te zijn.

Begindatum en -tijd
23 maart 2017 14:30
Einddatum en -tijd
23 maart 2017 15:30
Promovendus
Saskia Haitjema
Proefschrift
Sex matters to the arteries - studies into the (epi)genetic background and clinical outcome of atherosclerotic disease in women and men
Promotor(es)
prof. G. Pasterkampprof. F.W. Asselbergs
Co-promotor(es)
dr.ir. H.M. den Ruijterdr. M. Mokry
Entree
Gratis