24 mei 2017 van 14:30 tot 16:00

Promotie: Een positief lichaamsbeeld draagt bij aan een goed seksleven

Vier voeten tussen het beddengoed.
Hoe beïnvloedt het eigen lichaamsbeeld het seksleven?

Het hebben van een positief lichaamsbeeld draagt bij aan een goed seksleven. Mensen die positief over hun uiterlijk denken en hun lichaam waarderen zijn actiever en tevredener in bed.

Dat blijkt uit het proefschrift van Femke van den Brink. Zij heeft middels een literatuuronderzoek en vijf vragenlijststudies aangetoond dat het lichaamsbeeld verband houdt met seksueel functioneren, seksueel gedrag en het seksueel zelfbeeld. 

Afgeleid tijdens seksuele situaties

Enerzijds blijkt dat mensen die ontevreden zijn over hun uiterlijk in seksuele situaties afgeleid raken door een overmatig bewustzijn van het eigen lichaam. Dit beïnvloedt hun seksuele ervaringen negatief. Anderzijds blijkt een positief lichaamsbeeld uniek gerelateerd aan positieve seksuele ervaringen. Positieve gedachten en gevoelens over het lichaam kunnen uiterlijk-gerelateerde afleiding in seksuele situaties voorkomen, wat bijdraagt aan positieve seksuele ervaringen.

Vrouw kijkt naar eigen lichaam in de spiegel.
Hoe we naar onszelf kijken beïnvloedt onze seksuele ervaringen.

Verder vond Van den Brink dat een veilige romantische hechtingstijl en een hoge ervaren kwaliteit van de partnerrelatie bijdragen aan een positief lichaamsbeeld en positieve seksuele ervaringen.

Opvallend: van sekseverschillen is geen sprake. Ondanks dat vaak gedacht wordt dat het lichaamsbeeld bij vrouwen meer impact heeft op hun welbevinden en psychische gezondheid dan bij mannen, bleek het verband tussen lichaamsbeeld en seksuele ervaringen bij mannen en vrouwen even sterk.

Psychologische behandeling

De resultaten uit haar proefschrift kunnen mogelijk bijdragen aan het verbeteren van psychologische behandelingen voor cliënten met seksuele problemen. Het opnemen van lichaamsbeeldinterventies in de behandeling zou bij cliënten met een negatief lichaamsbeeld waardevol kunnen zijn, met name wanneer niet alleen aandacht wordt besteed aan het verminderen van negatieve gedachten en gevoelens over het lichaam, maar ook aan het opbouwen van een positief lichaamsbeeld.

Begindatum en -tijd
24 mei 2017 14:30
Einddatum en -tijd
24 mei 2017 16:00
Promovendus
Femke van den Brink
Proefschrift
Body Image in a Sexual Context: The Relationship between Body Image and Sexual Experiences
Promotor(es)
Prof.dr. L. WoertmanProf.dr. M.A.M. Smeets
Co-promotor(es)
Dr. D.J. Hessen