4 november 2014 van 12:45 tot 14:00

Promotie: E2F7 en E2F8 factoren in leverontwikkeling

Shusil Pandit heeft onderzoek gedaan naar een tweetal E2F transcriptie factoren. E2F7 en E2F8 remmen de transcriptie van E2F-afhankelijke genen en zijn van cruciaal belang voor het reguleren van de celdeling. In dit proefschrift laten we zien dat deze twee factoren van cruciaal belang zijn voor de embryonale ontwikkeling van muizen, alsmede polyploidisatie (het verdubbelen van de genetische informatie in een cel) van levercellen, en bescherming tegen leverkanker.
Het is duidelijk geworden dat de E2F8 transcriptiefactor een belangrijke rol speelt bij het activeren van polyploidisatie in de lever. Uitschakelen van E2F7 en E2F8 resulteerde in een sterke vermindering van polyploidisatie van levercellen. Verbazingwekkend genoeg bleek het verlies van polyploidisatie in de lever geen nadelig effect had op de functie en het herstellend vermogen van de lever.

Verder heeft de promovendus laten zien dat E2F7 en E2F8 noodzakelijk zijn voor de embryonale ontwikkeling. Hoewel het uitschakelen van één van de twee E2Fs in de muis een ogenschijnlijk normale embryonale ontwikkeling liet zien, resulteerde gecombineerd uitschakelen van E2F7 en E2F8 in embryonale sterfte. Interessant genoeg bleek ook dat E2F7 en E2F8 als tumor onderdrukkende genen functioneren, en dat ze kunnen samenwerken met het bekende tumor onderdrukkende gen Rb in het voorkomen van leverkanker. De promovendus ontdekte dat het uitschakelen van E2F7 en E2F8 resulteerde in spontane groei van levercel carcinomen in muizen. Verder resulteerde uitschakelen van Rb samen met E2F7 en E2F8 in het ontstaan van tumoren op jongere leeftijd, wat suggereert dat verlies van Rb tumorvorming in de lever versnelt.

Datum en tijd: 4/11/2014 12:45
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht