18 februari 2016 van 12:45 tot 13:45

Promotie: Doorfokken met beperkt aantal rassen bedreigt waardevolle runderrassen

De genetische diversiteit van landbouwhuisdieren staat onder druk. Er wordt steeds vaker gefokt met een beperkt aantal (doorgefokte) rassen, zoals de zwartbonte Holstein-Friesian en de zwarte Angus. Dat gaat ten koste van de oude inheemse rassen, die minder produceren maar veel gemakkelijker zijn te houden. Moeten we deze rassen gaan beschermen om de genetische diversiteit van landbouwhuisdieren te behouden? Volgens promovendus Marleen Felius wel. Maar niet elk ras is even belangrijk, stelt zij in haar proefschrift dat ze op 18 februari verdedigt.

Vijftienhonderd rassen
Felius inventariseerde eerst van welke soorten de huisrunderen afstammen. Hoe is de genetische diversiteit de afgelopen tienduizend jaar  ontstaan? Aan de hand van botten, teksten, afbeeldingen en DNA-onderzoek concludeert zij dat er inmiddels zo’n vijftienhonderd rassen zijn. Vervolgens bekeek ze hoe we al die verschillende runderrassen op een zinvolle manier kunnen indelen. Ook maakte zij een atlas van de plekken waar al deze rassen zijn ontstaan.

Unieke rassen behouden
Op basis van deze inventarisatie concludeert de promovendus dat het rund nog steeds een behoorlijk grote diversiteit heeft. Sterker nog, er ontstaan nog steeds nieuwe varianten. Het grootste gevaar zit in het lukraak inkruisen van modern Westers vee in Afrikaanse en Aziatische inheemse rassen. “Rassen met unieke eigenschappen moeten we zeker behouden”, zegt Felius. “Dan moet je denken aan kenmerken als vleeskwaliteit, een bijzonder uiterlijk, of aanpassing aan een extreem klimaat. Maar voor veel andere rassen geldt dat het vooral meer van hetzelfde is, zoals al die zwartbont melkrassen die alleen in naam verschillen. Toch blijven de fokkers van al die rassen ons aanspreekpunt om zoveel mogelijk diversiteit aan de volgende generatie te kunnen doorgeven.” 

Begindatum en -tijd
18 februari 2016 12:45
Einddatum en -tijd
18 februari 2016 13:45
Promovendus
Marleen Felius
Proefschrift
On the breeds of cattle: Their history, classification and conservation
Promotor(es)
prof.dr. P.A.Koolmees, prof.dr. B.Theunissen
Co-promotor(es)
dr. J.A. Lenstra