Promotie: Disentangling subsidence - Towards a holistic approach
Bodemdaling is wereldwijd een grote uitdaging met negatieve gevolgen voor infrastructuur, waterbeheer en ecosystemen. Op veel plaatsen daalt de bodem sneller dan de zeespiegel stijgt, wat de relatieve zeespiegelstijging vergroot. Dit vormt een belasting voor het klimaat en de samenleving. Het begrijpen van bodemdaling is essentieel voor duurzaam landgebruik en klimaatbestendigheid. Klimaatverandering versnelt bodemdaling door bijvoorbeeld droogte, grondwateronttrekking en het smelten van permafrost. Anderzijds draagt bodemdaling bij aan klimaatverandering, bijvoorbeeld door de uitstoot van broeikasgassen bij de oxidatie van organisch materiaal in veen.
Bodemdaling heeft zowel menselijke als natuurlijke oorzaken op verschillende dieptes. Menselijke oorzaken dragen op veel plekken, met name delta’s en kustgebieden zoals in Nederland en Noord-Italië, het meeste bij. Oorzaken zijn onder andere bebouwing, droogte, grondwaterwinning, en de winning van olie, gas en zout. Deze processen zorgen voor samendrukken van de ondergrond, oxidatie van organisch materiaal en krimp van klei.
Bodemdaling wordt gemeten als oppervlaktebeweging, dan meet je dus alle processen die zich onder het oppervlakte afspelen. Het is belangrijk om alle processen die bodemdaling veroorzaken te begrijpen. Dit onderzoek bespreekt de oorzaken van bodemdaling en hoe deze te modelleren, evenals meetmethoden zoals satellietbeelden. Wiskundige en statistische modellen worden gebruikt om de relatieve en absolute bijdragen van verschillende processen aan de totale daling te berekenen.
Deze methode is toegepast in verschillende regio’s. In Nederland in Almere, de Beemsterpolder, Purmerend, de N31 onder Leeuwarden, en gebieden in Groningen en Rotterdam. In Italië is gekeken naar het gebied rond de kust en de stad Ravenna in het noorden. De resultaten zorgen voor een beter begrip van bodemdaling in deze gebieden en mogelijke mitigatie maatregelen en tonen de flexibiliteit van de methode. Het onderzoek benadrukt het belang van een integrale aanpak om bodemdaling effectief te begrijpen en aan te pakken.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
- Promovendus
- Manon Verberne
- Proefschrift
- Disentangling subsidence - Towards a holistic approach
- Promotor(es)
- prof. dr. Hans de Bresser
- Co-promotor(es)
- dr. Peter Fokker
- dr. Kay Koster
- Meer informatie
- Full text via Utrecht University Repository