Promotie: Detector characterization and Λb measurements with the upgrades of the ALICE Inner Tracking System

Promotie van D. Andreou

tot

Het ALICE-experiment op CERN is gewijd aan het onderzoeken van de eigenschappen van sterk-interacterend quarkmaterie en het quark-gluonplasma. Dit wordt bereikt door het bestuderen van zware ionenbotsingen in de LHC. Tijdens de jaren twintig van de 21ste eeuw zal ALICE een nieuw tijdperk betreden waarin metingen van hadronen, opgebouwd uit ten minste één zware quark, veel nauwkeuriger zullen worden vanwege uitgevoerde detector upgrades.

Het eerste deel van dit proefschrift geeft een overzicht van de karakterisering en classificatie van de detector die werd uitgevoerd tijdens de (pre) productiefase van de upgrade van de ALICE Inner Tracking System (ITS) tijdens Long Shutdown 2. Er wordt een gedetailleerde beschrijving gegeven van de testen die werden gebruikt voor de evaluatie van de elektrische respons van de detectorcomponenten en de gegevensoverdracht, vergezeld met indicatieve resultaten die de kwaliteit van de detector weerspiegelen.

In het tweede deel van het proefschrift wordt de impact die een vervolg upgrade van de ITS detector tijdens Long Shutdown 3 op de beauty sector zal hebben bestudeerd, specifiek op de meting van het Λb baryon. De statistische significantie en de signaal-tot-achtergrond ratio van het te meten Λb deeltje werden geschat en vergeleken tussen beide detector upgrades. Profiterend van de verbeterde resolutie die de voorgestelde toekomstige detector zal bieden, wordt een nauwkeuriger Λb signaal verwacht, vooral in het lage momentum regime.

Het onderzoek in dit proefschrift laat zien hoe goed de nieuwste technologische ontwikkelingen combineren met het veld van hoge-energiefysica en daardoor bijdragen aan het begrip van ons universum.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
D. Andreou
Proefschrift
Detector characterization and Λb measurements with the upgrades of the ALICE Inner Tracking System
Promotor(es)
prof. dr. R.J.M. Snellings
Co-promotor(es)
dr. P. Kuijer
dr. L. Musa