tot

Promotie van L.C. Post MSc

Promotie: Designer materials on demand: honeycomb semiconductors by lithographic design

Grafeen bestaat uit één laag koolstofatomen, chemisch gebonden in een honingraatsymmetrie. Hoewel dit materiaal opmerkelijke elektrische eigenschappen heeft, en een hoge mobiliteit van de ladingsdragers, kan het niet rechtstreeks in klassieke transistors worden toegepast omdat het – als half-metaal – niet ‘uitgezet’ kan worden. De elektronische structuur van grafeen wordt bepaald door de honingraatsymmetrie. Als deze symmetrie geïmplementeerd kan worden in klassieke halfgeleidermaterialen, dan opent dit de mogelijkheid om halfgeleiders te creëren met een Dirac banden structuur, waarbij de halfgeleider band gap behouden blijft.

Mijn thesis onderzoekt de mogelijkheid om honingraathalfgeleiders te fabriceren: halfgeleidermaterialen met een honingraat nano-geometrie, waarbij de grafeenachtige elektronische structuur wordt gecombineerd met de elektronische structuur van een tweedimensionaal halfgeleidermateriaal. De honingraathalfgeleiders worden vervaardigd met behulp van lithografie, waarmee een hexagonaal patroon van gaten in de tweedimensionale halfgeleider wordt vervaardigd. Aangezien nano-patronering veel wordt gebruikt in de halfgeleiderindustrie, is directe toepassing in elektrische schakelingen mogelijk.

Dit proefschrift beschrijft het ontwerp, de fabricage en de elektronische karakterisering van een honingraat-halfgeleider, en bespreekt de verkregen resultaten met behulp van een theoretisch ‘muffin-tin’ model. Mijn onderzoek toont de mogelijkheid voor het ontwerpen van halfgeleiders met specifieke elektronische eigenschappen, simpelweg door implementatie van een specifieke nano-geometrie.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus