Promotie: Clinical development of anticancer treatment with oral taxanes in combination with ritonavir

Promotie van Drs. M.A.C. Vermunt

tot

Samenvatting

Voor veel patiënten met borstkanker, prostaatkanker, eierstokkanker en longkanker is een behandeling met taxanen noodzakelijk. Deze chemotherapie kon tot voor kort alleen via een infuus in het ziekenhuis gegeven worden. Er kunnen dan bijwerkingen optreden, zoals verlaging van de witte bloedcellen, haaruitval en zenuwschade aan de handen en voeten. Voorbehandeling met dexamethason is nodig vanwege mogelijke allergische reacties.

Deze nadelen zijn er niet of veel minder bij een behandeling met paclitaxel en docetaxel tabletten, die in ons instituut zijn ontwikkeld. Inname van deze tabletten, samen met de CYP3A4 en P-gp remmer ritonavir, leidt tot werkzame concentraties van paclitaxel en docetaxel in het bloed.

Dit proefschrift onderzocht de juiste dosering van de paclitaxel tablet ModraPac en docetaxel tablet ModraDoc in combinatie met ritonavir (r), respectievelijk ModraPac/r en ModraDoc/r. ModraPac/r kon dagelijks gegeven worden zonder ernstige bijwerkingen aan patiënten met verschillende soorten solide tumoren. ModraDoc/r wordt 1x per week gegeven en dit kan ook veilig samen met bestraling van de prostaat en hormoonbehandeling bij patiënten met prostaatkanker met lymfeklieruitzaaiingen. De behandeling met ModraDoc/r werd ook onderzocht bij patiënten met verder uitgezaaide prostaatkanker, in het AvL, Erasmus MC, UMCU en Radboud UMC. Voor deze patiënten bleek de juiste dosering van ModraDoc/r hoger te zijn dan de dosering die al eerder vastgesteld was bij patiënten met andere soorten solide tumoren. Op dit moment loopt er een vervolgstudie in de Verenigde Staten, die ModraDoc/r vergelijkt met docetaxel via het infuus bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. De voorlopige resultaten zijn positief voor ModraDoc/r.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online
Promovendus
Drs. M.A.C. Vermunt
Proefschrift
Clinical development of anticancer treatment with oral taxanes in combination with ritonavir
Promotor(es)
prof. dr. J.H. Beijnen
Co-promotor(es)
dr. A.M. Bergman
dr. S. Marchetti