12 april 2017 van 14:30 tot 15:30

Promotie: Celbiologie verkennen met interacties tussen eiwitten

De functie van eiwitten is vaak afhankelijk van de fysieke interactie met andere eiwitten. Het in kaart brengen van eiwit-eiwitinteracties is daarom een belangrijke stap om cellulaire processen te kunnen begrijpen. In de laatste decennia is massaspectrometrie één van de meest gebruikte technieken geworden om eiwitinteracties te identificeren en te karakteriseren. Promovenda Qingyang Liu combineerde in haar onderzoek verschillende massaspectrometrietechnieken, diverse biochemische en genetische technieken en geavanceerde lichtmicroscopie om een beter beeld te krijgen van eiwitinteracties die belangrijk zijn voor het celskelet en de celdeling.

Een nieuwe techniek om eiwitcomplexen te onderzoeken is door massaspectrometrie uit te voeren op eiwitten die van tevoren chemisch verbonden zijn, ook wel ‘chemical cross-linking’ genoemd. Liu beschrijft in haar proefschrift een werkprocedure waarin deze techniek gecombineerd wordt met het genetisch fragmenteren van eiwitten om de minimale bindingsdomeinen te identificeren die belangrijk zijn voor eiwitinteracties. Ze gebruikte deze werkprocedure onder meer om de interactie tussen de celdelingseiwitten MICAL3 en MKLP1 te onderzoeken. Ze laat daarmee zien dat deze twee eiwitten aan elkaar binden tijdens cytokinese, de laatste stap van de celdeling. Als model stelt ze voor dat MICAL3 een organiserend centrum vormt voor eiwitinteracties tijdens cytokinese, die de maturatie van de intracellulaire brug en het abscissieproces bevordert.

Bindingspartners

Verder beschrijft Liu hoe ze massaspectrometrietechnieken toepaste om nieuwe bindingspartners te ontdekken voor eiwitten die aan de min-uiteinden van microtubuli binden. In navolging hierop onderzocht ze de rol van deze nieuwe interactiepartners in de regulatie van de min-uiteinden van microtubuli tijdens verschillende fasen van de celcyclus.

Begindatum en -tijd
12 april 2017 14:30
Einddatum en -tijd
12 april 2017 15:30
Promovendus
Q. Liu
Proefschrift
Fishing in the ocean: Use of mass spectrometry to study protein interactions involved in cytoskeletal organization and cell division
Promotor(es)
prof.dr. A.S. Akhmanovaprof.dr. A.J.R. Heck
Co-promotor(es)
dr. A.F.M. Altelaar