30 januari 2015 van 16:15 tot 18:15

Promotie Casteren van Cattenburch: Shakespeare en duurzaamheid

William Shakespeare

Shakespeare en duurzaamheid: geen onlogische combinatie, blijkt uit het proefschrift van Iris Casteren van Cattenburch, dat ze op 30 januari verdedigt. De promovenda analyseerde de cirkelmetafoor in Shakespeares toneelstukken en gedichten. Wat blijkt? Het werk van de wereldberoemde auteur kan ons ook anno 2014 helpen bij het verzinnen van duurzame oplossingen in het bedrijfsleven.

Sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw wordt in duurzaamheidstheoriën regelmatig de cirkelmetafoor toegepast. Denk bijvoorbeeld aan concepten als de ‘circulaire economie’, ‘cradle-to-cradle’ en ‘regenerative design’. In haar proefschrift laat Casteren van Cattenburch zien hoe de werken van William Shakespeare, die ook fervent gebruik maakte van de cirkelmetafoor, tot nieuwe inzichten kunnen leiden in het huidige duurzaamheidsdebat.

Morele wegwijzers op het pad naar duurzaamheid

Volgens de promovenda vormen de cirkel en zijn tegenstellende kruis (zoals voorgesteld in het werk van milieukundige Klaas van Egmond) een onderliggend allegorisch patroon in Shakespeares oeuvre. Dit patroon is zo sterk dankzij zijn inherente veerkracht: er ontstaan duurzame verhalen uit, die met de tijd veranderen. De iconische mentale beelden die voorkomen in Shakespeares toneelstukken en gedichten dienen volgens Casteren van Cattenburch als wegwijzers op de queeste naar ‘waarden die ertoe doen’. Ze inspireren parate Ridders en Dames om de allegorische cirkel te doorkruisen (Clifford).

Shakespeare op de werkvloer

Dit proefschrift laat zien hoe Shakespeares uitnodiging tot gewetensonderzoek individuen en organisaties kan inspireren tot persoonlijke en professionele duurzaamheidsstrategieën. De promovenda testte Shakespeare’s Sustaining Allegory bij verschillende bedrijven, zoals:

  • Connekt, netwerk voor duurzame mobiliteit: Lean and Green
  • Deltares, Delta Programma
  • ING Bank, Zero-Emission Bus Transport
  • Endurance Media
Begindatum en -tijd
30 januari 2015 16:15
Einddatum en -tijd
30 januari 2015 18:15
Promovendus
Iris Casteren van Cattenburch
Proefschrift
The little o'th'earth, Shakespeare's Sustaining Allegory
Promotor(es)
Prof. dr. David Pascoe
Co-promotor(es)
Prof. ir. Klaas van Egmond