19 september 2017 van 12:45 tot 13:45

Promotie: Campylobacter jejuni vecht voor zijn plaats in de darm

De Gram-negatieve bacterie Campylobacter jejuni is een van de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties. Campylobacteriosis treft jaarlijks 0.1-1% van de Europese bevolking. De consumptie van kippenvleesproducten vormt een belangrijke bron van menselijke infectie. Mahdi Vaezirad ontdekte hoe C. jejuni in staat is zich in de darm van kippen te handhaven.

Symptomen van zo’n infectie bij mensen zijn een acute waterige of bloederige diarree, buikpijn, koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Na een paar weken kan dit zelfs leiden tot ernstige auto-immuunziekten, zoals het Guillain-Barré syndroom. Het is dus belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de manier waarop deze infecties ontstaan en hoe het toch kan dat bacterie zich in de kip kan handhaven.

Immuunsysteem houdt Campyobacter in toom

C. jejuni blijkt zich uitstekend te kunnen aanpassen aan veranderende omgevingen, ontdekte Mahdi Vaezirad in zijn promotieonderzoek. Dat doet de bacterie door zijn stofwisseling aan te passen, en door het milieu van de darm of de biologie van de gastcel actief te veranderen. “Het belang van de immuunafweer in de kip bij het in toom houden van Campylobacter werd duidelijk nadat we het immuunsysteem verzwakten door het geven van glucocorticoïde. Een gezonde kip slaagt er in niet ziek te worden van de bacterie.”

C. jejuni past micro-omgeving aan

“We hebben ook ontdekt dat de stofwisseling van Campylobacter de pH van de micro-omgeving beïnvloedt”, zegt Vaezirad. “Op deze manier kan Campylobacter zijn eigen optimale groeiomstandigheden scheppen en dus snel groeien. Ook vermindert zo de noodzaak van individuele bacteriën om zich continu aan te passen aan minder goede groeiomstandigheden. Dat scheelt energie.”

Vaezirad ontdekte ook dat Campylobacter in staat is om actief het ontstaan van ontsteking te remmen door schadelijke producten van de gastheer te neutraliseren. Hierdoor kan de bacteria zich beter en langer in de gastheer handhaven. De nieuw ontdekte manieren waarop Campylobacter zich staande houden in de gastheer biedt mogelijkheden om deze mechanismen aan te pakken.

Begindatum en -tijd
19 september 2017 12:45
Einddatum en -tijd
19 september 2017 13:45
Promovendus
Mahdi Vaezirad
Proefschrift
Campylobacter jejuni strategies to evade hostile environments
Promotor(es)
Prof.Dr. J.P.M. van Putten