tot

Proefschrift van G.H.A. Klarenbeek MSc (Biologie)

Promotie: Camelid antibodies, more than meets the eye

Camelid antibodies, more than meets the eye, beschrijft onze zoektocht naar een dier dat antilichamen kan verstrekken voor menselijke therapie. Zoals alle goede verhalen, gaat ons onderzoek over een dier dat je niet direct verwacht. Zo heeft de lama (kameelachtige) een set genen die coderen voor de antilichaam-eiwitten die lijken op die van de mens, in zowel diversiteit van soorten als in vorm. Dit betekent dat het gemakkelijk is om ze nog dichter bij die van de mens te krijgen, wat resulteert in therapeutische antilichamen, die niet door het menselijk lichaam worden opgeruimd. Aan de andere kant, zijn menselijke eiwitten zeer verschillend van die gevonden in kameelachtigen, waardoor ze ideaal zijn om te immuniseren met een menselijke (ziekte-gerelateerd) eiwit zodat het immuunsysteem dan gemakkelijk een gevarieerde set van kameelachtigen-antilichamen aanmaakt in reactie op deze vreemde eiwitten.

Om te zien of de affiniteit, of bindingskracht van antilichamen middels het platform (SIMPLE genaamd) verhoogd kan worden, kozen we een doelwitmolecuul genaamd Interleukin 6. Dit molecuul is in een hoge concentratie in het bloed van patiënten aanwezig die lijden aan een ontstekingsziekte, kanker of de afbraak van spier- en vetweefsel. Dit onderzoek resulteerde in een molecuul dat nu in klinische studies wordt onderzocht om uiteindelijk een therapeutische behandeling te worden. Ook kan het hiervoor gebruikte protocol andere wetenschappers helpen om meer van deze sterk bindende antilichamen te genereren.

Ten slotte hebben we geprobeerd om een antilichaamfragment te maken dat de menselijke receptor CXCR4 kan blokkeren om te voorkomen dat HIV de gastheercel binnenkomt. Dit zonder de normale functie van deze receptor te blokkeren. Dit resulteerde in een molecuul dat HIV krachtig blokkeert, maar het functioneren van CXCR4 in mindere mate beperkt.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
G.H.A. Klarenbeek MSc
Proefschrift
Camelid antibodies, more than meets the eye
Promotor(es)
prof. dr. J. Boonstra
prof. dr. J.J.W. de Haard
dr. R.C. Roovers