Promotie: Black Holes and Revelations

Promotie van E.J. Marcus MSc

tot

Dit onderzoekswerk is gericht op het onderzoeken van zwarte gaten vanuit verschillende invalshoeken. Zwarte gaten verdienden hun naam doordat ze zo dicht opeengepakt zijn dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Er blijven echter veel vragen over zwarte gaten; wat gebeurt er bijvoorbeeld binnenin een zwart gat? Of, is er echt een singulariteit in het centrum?

In dit werk beschouwen we zwarte gaten vanuit verschillende gezichtspunten, allemaal op één of andere manier gemotiveerd door snaartheorie. Snaartheorie stelt, zoals de naam al doet vermoeden, dat de fundamentele bouwstenen van het universum snaren zijn. Het is de hoop dat snaartheorie de huidige problemen met het begrip van zwarte gaten kan oplossen.

We beginnen met het beschouwen van zwarte gaten in de snaartheorie met zogenaamde ‘dualiteitswendingen’; dergelijke wendingen maken het mogelijk om symmetrieën te doorbreken die aanwezig zijn in de snaartheorie, maar niet zichtbaar zijn in ons universum. Ten tweede hebben we bepaalde roterende zwarte gaten ingebed in de machinerie van de snaartheorie, waardoor ze op andere manieren kunnen worden bestudeerd. Bovendien zorgt het mechanisme voor een eenvoudiger raamwerk om nieuwe oplossingen voor zwarte gaten te vinden.

In de laatste twee delen van het proefschrift maken we gebruik van een dualiteit tussen gravitatietheorieën en kwantumtheorieën die ons meer laat begrijpen over de één door de ander te bekijken. In het hoofdstuk ‘Sachdev-Ye-Kitaev’ onderzoeken we uitbreidingen van een laagdimensionale kwantumtheorie die duaal is aan een zwart gat. In het laatste deel onderzoeken we de plasma's die ontstaan bij hadronversnellers onder invloed van grote elektromagnetische velden.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
E.J. Marcus MSc
Proefschrift
Black Holes and Revelations: Investigating Black Holes using String Theory, SYK-Models and Quark-Gluon Plasmas
Promotor(es)
prof. dr. S.J.G. Vandoren
Co-promotor(es)
dr. U. Gursoy
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository