Promotie: Biomarkers for clinical benefit to immune checkpoint blockade treatment in NSCLC

Promotie van Karlijn Hummelink

tot

PD1/PD-L1-remmende medicijnen hebben de behandeling van vergevorderde niet-kleincellige longkanker (NSCLC) aanzienlijk verbeterd. Deze immuun checkpointremmers kunnen een langdurige respons opwekken. Echter, bij 60 tot 70% van de patiënten wordt ziekteprogressie gezien binnen zes maanden na de start van de behandeling. Dit leidt tot onnodige bijwerkingen, kosten en vertragingen bij het zoeken naar alternatieve behandelopties. Het is daarom erg belangrijk om voorspellende biomarkers te vinden die kunnen identificeren welke patiënten geen baat zullen hebben bij PD-(L)1 remmers.

In dit proefschrift is aangetoond dat de aanwezigheid van een tumor-reactieve T-celpopulatie, bekend als PD-1T TILs, kan fungeren als voorspellende biomarker voor zowel langdurige respons als geen respons op behandeling met PD-1 remmers bij vergevorderd NSCLC. De onderzoekers ontwikkelden een mRNA test om deze TILs te detecteren. Deze test kan beter worden toegepast in de dagelijkse praktijk.  

Dit proefschrift onderzocht ook minder invasieve methoden om de effectiviteit van behandelingen te voorspellen. Hiervoor werd een eiwittest uit bloed ontwikkeld om de respons op therapie te voorspellen zonder dat er weefselbiopten nodig zijn. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat celvrij DNA, verkregen uit pleuravocht, belangrijke kankergenen en mechanismen van medicijnresistentie nauwkeurig kan detecteren. 

Deze bevindingen zullen artsen helpen om een behandeling op maat te kiezen en de diagnostiek te verbeteren voor NSCLC-patiënten met vergevorderde ziekte.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
Promovendus
K. Hummelink
Proefschrift
Biomarkers for clinical benefit to immune checkpoint blockade treatment in NSCLC
Promotor(es)
prof. dr. G.A. Meijer
prof. dr. E.F. Smit
Co-promotor(es)
dr. K. Monkhorst
dr. D.S. Thommen