7 oktober 2016 van 14:30 tot 15:30

Promotie: Behandeling nachtmerries bij patiënten in GGZ goed mogelijk

Promovenda Annette van Schagen concludeert in haar dissertatie dat nachtmerries een onderschat probleem zijn voor patiënten met diverse psychische stoornissen in de GGZ. Van Schagen: “Terwijl bij deze patiënten nachtmerries goed behandeld kunnen worden met IRT.”

Eén op de drie patiënten met psychische stoornissen in de GGZ blijkt ook last te hebben van ernstige nachtmerries. Dit percentage is hoog vergeleken met de algemene bevolking (2%). De patiënten met nachtmerries blijken ernstigere psychische klachten te hebben dan patiënten zonder nachtmerries. 

In de behandeling wordt doorgaans niet naar nachtmerries gevraagd. Terwijl er een geschikte behandeling ‘imagery rehearsal therapy’ (IRT) beschikbaar is. Deze behandeling heeft ook effect bij patiënten met meerdere psychische stoornissen. De Utrechtse promovenda legt uit: “Met IRT verander je het scenario van een terugkerende nachtmerrie in een nieuw scenario met een beter einde, vervolgens beeld je jezelf de ‘nieuwe droom’ meerdere malen per dag in.”

Een groep patiënten kreeg zes sessies met ‘imagery rehearsal therapy’ (IRT) naast hun gangbare behandeling en de resultaten werden vergeleken met een groep patiënten die alleen de gangbare behandeling had gehad. 

De patiënten die IRT gehad hadden gingen meer vooruit dan de patiënten zonder IRT. Niet alleen op het gebied van de psychische klachten, ook het aantal en de intensiteit van hun nachtmerries verminderde.

Begindatum en -tijd
7 oktober 2016 14:30
Einddatum en -tijd
7 oktober 2016 15:30
Promovendus
Annette van Schagen
Proefschrift
Prevalence, correlates and treatment of nightmares in secondary mental healthcare
Promotor(es)
Prof. dr. Jan van den Bout
Co-promotor(es)
Dr. Jaap LanceeDr. Victor Spoormaker