tot

Promotie Ayhan Isik: Paramilitaire groepen in Noord-Koerdistan

Koerdische paramilitairen © iStockphoto.com/sadikgulec
Koerdische paramilitairen © iStockphoto.com/sadikgulec

Op 11 september verdedigt Ayhan Isik (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) zijn proefschrift getiteld The Emergence, Transformation and Functions of Paramilitary Groups in Northern Kurdistan (Eastern Turkey) in the 1990s in het Academiegebouw.

PKK tegen de Turkse staat

In augustus 1984 begon de Koerdische Arbeiderspartij (Partiya Karkerên Koerdistan, PKK) een gewapende strijd tegen de Turkse staat, die in de jaren negentig tot een daadwerkelijke oorlog leidde. Tijdens dit conflict heeft de Turkse staat nieuwe repressieve instituties opgericht, waarvan velen een paramilitair karakter hebben. Isik onderzoekt de manieren waarop deze paramilitaire groepen zijn ontstaan, hebben gefunctioneerd en zijn gedeactiveerd.

Geweld in Noord-Koerdistan

Isik analyseert de historische achtergrond, transformaties en continuïteit van deze paramilitaire groeperingen en onderzoekt het geweld dat zij gebruikten tegen burgers in twee regio's van Noord-Koerdistan: de provincie Batman en het district Cizre. Volgens hem werd de periode tussen 1991 en 1996 gekenmerkt door de 'paramilitarisering van de staat', omdat de grenzen tussen de officiële militaire eenheden en bureaucraten van de staat enerzijds en de paramilitaire groepen anderzijds vervaagden.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht
Promovendus
Ayhan Isik
Proefschrift
The Emergence, Transformation and Functions of Paramilitary Groups in Northern Kurdistan (Eastern Turkey) in the 1990s
Promotor(es)
Prof. I. De Haan, prof. U. Üngör