Promotie: Atherosclerotic cardiovascular disease - The renin angiotensin aldosterone system and inflammatory cells as potential sources of biomarkers

tot

Samenvatting

Ook met de sterk verbeterde behandelmogelijkheden vormen hart- en vaatziekten wereldwijd nog steeds een belangrijke doodsoorzaak en veroorzaken een enorme ziektelast. Vele patiënten overleven een eerste uiting van atherosclerotisch vaatlijden en houden dan een verhoogd risico op complicaties of nieuwe cardiovasculaire problemen. 
Het kunnen voorspellen wie van de ogenschijnlijk stabiele patiënten specifiek een verhoogd risico heeft, zou de behandeling verder kunnen optimaliseren. Biomarkers kunnen hierin helpend zijn. 
In dit proefschrift hebben wij onderzoek gedaan naar de rol van het renine angiotensine aldosteron systeem in de progressie van aderverkalking en daarmee de potentie van het meten van deze stoffen in het bloed als mogelijke biomarker voor het voorspellen van hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben we de reactiviteit van circulerende (witte) bloedcellen, cruciaal voor het activeren en instandhouden van de ontstekingsreacties die bijdragen aan atherosclerose, gerelateerd aan karakteristieken van patiënten met coronairlijden.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Online (link)
Promovendus
drs. M.A.K. Hillaert
Proefschrift
Atherosclerotic cardiovascular disease - the renin angiotensin aldosterone system and inflammatory cells as potential sources of biomarkers
Promotor(es)
prof. dr. P.A.F.M. Doevendans
prof. dr. G. Pasterkamp
Co-promotor(es)
dr. L. Timmers
dr. I.E. Höfer