Promotie Arthur Gwagwa: Afrikaanse eenheid herzien in een tijdperk van digitale dominantie en AI
Op vrijdag 20 december verdedigt Arthur Gwagwa zijn proefschrift ‘Re-imagining African Unity in a Digitally Interdependent World’. In zijn proefschrift onderzoekt Gwagwa hoe sociaal ontwrichtende technologieën uit de 21ste eeuw – in het bijzonder kunstmatige intelligentie (AI) – Afrikaanse instellingen en culturen beïnvloeden, en traditionele ideeën over eenheid in de Afrikaanse morele filosofie uitdagen.
Digitale dominantie
Gwagwa onderzoekt de geopolitieke strijd tussen de Verenigde Staten, China, Rusland en de Europese Unie. Hij benadrukt hoe hun wedloop om digitale dominantie de Afrikaanse autonomie en zelfbeschikking bedreigt. Buitenlandse algoritmes en datasystemen beperken volgens hem de zeggenschap van Afrikanen, vergroten ongelijkheden en ondermijnen lokale besluitvorming.
Daarnaast bekritiseert Gwagwa hoe sommige Afrikaanse leiders het concept van eenheid misbruiken om hun macht te behouden en mensenrechten te onderdrukken. Deze leiders werken soms samen met China en Rusland op manieren die Afrika’s controle over eigen digitale systemen en technologieën verzwakken, zegt hij.
Afrikaanse eenheid
Ondanks de uitdagingen betoogt Gwagwa dat eenheid emancipatoir kan zijn, mits het begrepen wordt in termen van niet-dominantie en dus vrijheid van overheersing. Door historische voorbeelden van panafrikanisme te onderzoeken, laat hij zien hoe het idee van eenheid kan bijdragen aan nieuwe denkwijzen die digitale onderdrukking uitdagen.
In zijn proefschrift stelt Gwagwa een mondiale, inclusieve benadering van eenheid voor, waarbij gemeenschappelijke en individuele waarden in evenwicht zijn. Zo wordt collectieve zelfbeschikking en effectief verzet tegen onrechtvaardige AI-regulering mogelijk, aldus Gwagwa.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw
- Promovendus
- E.A. Gwagwa
- Proefschrift
- Re-imagining African Unity in a Digitally Interdependent World
- Promotor(es)
- Prof. dr. J.H. Anderson
- Prof. dr. D.G. Gädeke
- Co-promotor(es)
- Dr. J.K.G. Hopster
- Meer informatie
- Full text via Utrecht University Repository