Promotie: Applying organoid technology to pediatric cancer research: towards organoid-directed treatment of pediatric kidney cancer patients

Promotie van Camilla Calandrini

tot

Niertumoren zijn een van de meest voorkomende vormen van kanker bij kinderen. De overlevingskansen zijn gestegen naar 90%, maar bij meer zeldzame vormen is de prognose veel slechter. Nieuwe therapieën zijn daarom nodig om de overlevingskansen te verbeteren.

De ontwikkeling van nieuwe therapieën wordt gecompliceerd door meerdere factoren, waaronder een gebrek aan preklinische modelsystemen die de karakteristieken van de tumoren behouden. Recente ontwikkelingen maken het nu mogelijk om zelf organiserende, multi-cellulaire structuren te kweken. Deze celstructuren staan bekend als organoïden. Organoïden kunnen met hoge efficiënte gewonnen worden uit tumoren en behouden de karakteristieken van de tumor. Verscheidene studies hebben aangetoond dat deze tumororganoïden de therapeutische respons behouden en dus zijn deze organoïden aantrekkelijke modellen om nieuwe therapieën te testen.
Dit proefschrift beschrijft de eerste toepassing van organoïde technologie in onderzoek naar kinderkanker. We hebben voor meer dan 50 individuele patiënten succesvol organoïden in kweek gebracht van weefsel van een spectrum van niertumoren bij kinderen. We demonstreren dat deze organoïden gebruikt kunnen worden om medicijnen te testen en identificeren veelbelovende nieuwe therapieën voor hoog risico patiënten. Het werk beschreven in dit proefschrift is de eerste stap richting de toepassing van organoïde technologie ter verbetering van de behandeling van kinderkanker.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Academiegebouw, Domplein 29 & online (via link)
Promovendus