Promotie: Anti-pathogenic properties of non-digestible oligosaccharides. The fight against bacterial pathogens and toxins.

M. Asadpoor

tot

Dit proefschrift heeft als doel om het potentieel van niet-verteerbare oligosachariden (NDO's) te onderzoeken als alternatief of in combinatie met antibiotica bij het behandelen van bacteriële infecties. De effecten van vier verschillende NDO's (Alginaatoligosachariden (AOS), Chitosan-oligosachariden (COS), Fructo-oligosachariden (FOS) en Galacto-oligosachariden (GOS)) zijn onderzocht tegen bacteriële pathogenen (Escherichia coli, Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus en Clostridium difficile) in verschillende stappen van de pathogenese.

Elke NDO heeft unieke effecten tegen specifieke pathogenen. Zo bleek bijvoorbeeld COS een krachtige biofilmremmer te zijn tegen S. aureus, een sterk remmer van de binding van shiga-toxine aan zijn receptor, een potente remmer van de cytotoxiciteit en cytopathogeniteit van Clostridium difficile toxine A, een effectieve ontstekingsremmend van E. coli met darmbarrière beschermende eigenschappen en een versterker van de integriteit van darmepitheelcellen.

Daarnaast is de combinatie van NDO's met antibiotica onderzocht, met als doel de gevoeligheid voor antibiotica te vergroten. Zo was een combinatie van COS en clindamycine succesvol in het voorkomen van de groei van S. aureus geproduceerde biofilm, en was een combinatie van AOS en ampicilline effectief tegen de groei van E. coli. De combinatie van AOS en trimethoprim was succesvol tegen de groei van S. agalactia.

NDO's zijn wenselijke wapens in de strijd tegen pathogenen en antibioticaresistentie vanwege hun diverse antibacteriële capaciteiten en minimale gerapporteerde bijwerkingen. Bovendien hebben NDO's ook het potentieel om gunstige bacteriën in de darm te bevorderen, wat een belangrijke rol speelt bij de preventie van infecties.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29
Promovendus
M. Asadpoor
Proefschrift
Anti-pathogenic properties of non-digestible oligosaccharides. The fight against bacterial pathogens and toxins.
Promotor(es)
prof. dr. G. Folkerts
prof. dr. R.J. Pieters
Co-promotor(es)
dr. S. Braber
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository