Promotie Anita Ramcharan: Een cultuur vol liederen of een liedkunst vol cultuur?

tot
Een ceremonie waarbij twee vrouwen op een dholak spelen. Foto: © Anita Ramcharan
© Anita Ramcharan

Op 20 december promoveert Anita Ramcharan met haar proefschrift getiteld ‘Een cultuur vol liederen of liedkunst vol cultuur? De positie van de vrouw in Hindostaanse liedkunst’. Om deze positie te belichten, geeft ze een inkijkje in de wereld van de zangeressen die in Suriname en Nederland bij hindoerituelen liedopvoeringen verzorgen.

Hindostaanse rituelen

Tijdens de geboorte-, huwelijks- en overlijdensrituelen zingen zangeressen, net als hun voormoeders uit India, over de handelingen, de voorwerpen die gebruikt worden en de mensen die de handelingen verrichten.

Hun liederen zijn niet alleen bedoeld voor de persoon die is geboren, in het huwelijk treedt of is overleden, schrijft Ramcharan. Ze weerspiegelen een samenleving waarin mensen deze momenten en rituelen samen beleven.  

Traditie en vernieuwing

Ondanks de komst van moderne vormen van entertainment nodigen families nog steeds zangroepen uit om liedopvoeringen te verzorgen. Ramcharan zag dat de zangeressen in de afgelopen eeuw hebben laten zien dat zij door vernieuwing kunnen inspelen op de steeds veranderende samenleving.

In de Hindostaanse traditie van de liedopvoeringen is dat niets nieuws, schrijft Ramcharan. Deze liedkunst is namelijk altijd al dynamisch geweest. Om een goede voorzangster te zijn, is het ter plekke improviseren een even belangrijke voorwaarde als het onthouden van eeuwenoude liedteksten.

Positie van vrouwen

De zangeressen zijn in staat om de orale traditie te behouden door te blijven vernieuwen. Zij balanceren tussen innovatie en behoud, ziet Ramcharan, en bepalen daarmee wat blijft en wat wordt vergeten. Ramcharan concludeert dan ook dat de zangeressen een stevige positie hebben: ze zijn niet alleen aanwezig bij de meest belangrijke rituelen uit de hindoecultuur, ze domineren deze.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (via deze link)
Promovendus
Anita Ramcharan
Proefschrift
Een cultuur vol liederen of liedkunst vol cultuur: De positie van de vrouw in Hindostaanse liedkunst
Promotor(es)
prof. dr. M.L. Waaldijk
prof. dr. M. van Kempen