Promotie Ad Aarts: VOC gebruikte de Kaapkolonie niet alleen als verversingsstation

tot
Engelstalige kaart van de Kaapkolonie (1809). Bron: via Wikimedia Commons (public domain)

Op 13 februari verdedigt Ad Aarts zijn proefschrift ‘De Kaapkolonie: van VOC-verversingsstation naar exploitatie- en strafkolonie’, waarin hij de rol onderzoekt van Kaap de Goede Hoop binnen het VOC-imperium van de achttiende eeuw.

Handel en slavernij

De functie van de Kaap als verversingsstation voor passerende VOC-schepen is alom bekend. Dat de Kaap daarnaast belangrijk was voor andere activiteiten is dat minder. Aarts ging in de VOC-archieven in Kaapstad en Den Haag op zoek en onthult de minder bekende rol van de Kaap in achttiende-eeuwse handels- en migratiestromen.

Exploitatie- en strafkolonie

In de archieven vond Aarts nieuwe informatie over de exporten van de Kaapkolonie naar het imperium van de VOC in de Indische Oceaan. Ook onderzocht hij de ‘migratiestromen’ van tot slaaf gemaakte personen en bannelingen in tegengestelde richting.

Aarts concludeert dat de Kaap in de achttiende eeuw naast de traditionele rol van verversingsstation een belangrijke functie kreeg als leverancier van Europese levensmiddelen en als strafkolonie binnen het VOC-imperium in de Indische Oceaan.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw
Promovendus
A.A.C.M. Aarts
Proefschrift
De Kaapkolonie: van VOC-verversingsstation naar exploitatie- en strafkolonie
Promotor(es)
Prof. dr. G.J. Knaap
Co-promotor(es)
Dr. D.M.L. Onnekink
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository